Sari la conținut

Ce faci la tinereţe şi regreţi la bătrâneţe

ce-faci-la-tinerete-si-regreti-la-batranete-sigur-

Cand esti tanar nu te gandesti nici o secunda la anii batranetii. Insa, pe masura ce anii trec si depasesti 40, 50, 60 de ani, incepi sa regreti exagerarile din trecut. Iata 10 obiceiuri din tinerete pe care le vei regreta la batranete.

1. Fumatul

Fumatul este un obicei “social” la tinerete. Din pacate, insa, fumatul poate duce la aparitia ridurilor si a firelor albe de par, dar si la boli cardiovasculare, pulmonare si cancer. Chiar daca tigarile electronice sunt considerate o alternativa la tigarile clasice, inca nu se cunoaste efectul acestora pe termen lung. Daca vrei sa-ti faci o favoare, renunta de pe acum la tigari.

2. Expunere la soare

Mersul la plaja cu prietenii este o activitate pe care o practica toti tinerii. Din pacate, efectele expunerii exagerate la soare sunt mai mult decat periculoase. Pe langa faptul ca pot aparea riduri si pete , cancerul este si el posibil. Asa ca nu uita sa aplici creme de protectie de fiecare data cand mergi prin soare. Daca te sperie substantele chimice din produsele cu factor SPF, afla ca exista si versiuni organice.

3. Abuz de alcool

Chiar daca bei “doar in weekend”, asta nu inseamna ca trebuie sa faci abuz. Daca depasesc 3 pahare de alcool – femeile si 5 – barbatii, ficatul lor va avea de lucru in plus. Cu timpul, acest organ isi va face din ce in ce mai greu treaba. Ai un singur ficat, protejeaza-l!

4. Sex neprotejat

O singura partida de sex neprotejat iti poate aduce mai multe belele decat crezi: boli cu transmitere sexuala, HIV, hepatita C, herpes. Esti dispus sa traiesti cu astfel de sechele o viata intreaga din cauza unui act necugetat din tinerete?

5. Lipsa somnului

Chiar daca esti tanar si simti ca poti face fata fara sa dormi prea mult, lipsa somnului este foarte periculoasa. Daca nu se odihneste suficient, organismul incepe sa cedeze. Sistemul imunitar scade, creierului ii scade din capacitate. Ai grija la programul de somn, ca sa te protejezi pentru mai tarziu.

6. Lipsa miscarii

Traiul sedentar aduce mai tarziu diabet, hipertensiune, boli cardiovasculare. Pentru a preveni aceste probleme, ai grija sa iti faci un program de exercitii fizice inca de cand ai 20 de ani. Doar 30 de minute pe zi sunt suficiente.

7. Stres

Stresul cronic poate duce la anxietate, depresie, tulburari digestive si multe alte probleme. Poti tine stresul sub control cu yoga, meditatii, exercitii de respiratie. Viata poate fi foarte stresanta, insa daca stii cum sa il tii sub control, poti schimba totul.

8. Evitarea doctorului

Cand esti tanar nu prea dai ochii cu doctorul. Doar esti tanar si sanatos, nu? Totusi, nu poti fi sigur ca esti sanatos pe dinauntru daca nu iti faci niste ANALIZE. Controleaza-ti periodic starea de sanatate – analize la sange, examen medical, EKG. In acest fel poti descoperi timpuriu eventuale probleme care iti pot da mari batai de cap

9. Fast-food

Daca obisnuiesti sa mananci des la fast-food afla ca ingerezi alimente pline de grasimi saturate. Acestea duc la aparitia placilor de colesterol pe vasele de sange. Fructele, legumele si proteinele slabe sunt cheia unei sanatati de fier de la tinerere pana la batranete.

10. Le stii pe toate

De ce e periculos sa le stii pe toate? Pentru ca, in realitate, nu le stii. Nici nu ai cum. Cand ai 20 de ani refuzi sa ii mai asculti pe ceilalti, indiferent ca sunt profesori, parinti, prieteni. Esti tanar, educat, sofisticat si ai intotdeauna dreptate. Atitudinea nu este, insa, utila, pentru ca avem cu totii de invatat de la ceilalti. Cu cat deprinzi mai devreme aceasta lectie cu atat mai bine.

Comentarii

Ultimă oră