Sari la conținut

Câtă tradiție mai păstrează iia românească?!

cata-traditie-mai-pastreaza-iia-romaneasca-

De câteva zile, fiindcă aniversarea Centenarului României se apropie cu pași repezi, putem observa că toată lumea vrea să sărbătorească și... este normal, în spirit național.

Dar câțiva comercianți și mai mici, dar și mai mari, au mai inventat câte ceva. Poate vă întrebați, ce au putut inventa? Roata? Ei bine, nu roata, fiindcă nu are legătură cu România.

Dar iia este a românilor. Așa că, acum, micii producători, cât și marile lanțuri de supermarket-uri, vă vor îmbia să vă cumpărați o iie.

   Fetele și femeile ar spune „Bine. Nimic rău în asta și nu este nicio invenție.”. Așa ar fi, numai că, acum, există și „ii pentru bărbați”. Și conform descrierilor comercianților, se pot purta aproape oriunde, chiar și (paradoxal) la o ținută de plajă. Dar lăsând la o parte prețurile și motivele tradiționale adaptate timpurilor noastre, materialele tradiționale, la fel, adaptate timpurilor noastre, totuși, nu prea este clar momentul „istoric” aș spune, când bărbații purtau iie. Dar, poate asta aduce nou Centenarul.

Doar două exemple:

https://lajumate.ro/iie-pentru-barbati-2046299.html

https://ietraditionala.com/produs/ie-traditionala-razvan/

Potrivit portului popular (așa cum bine ne-au lăsat tradiția bunicii și bunicile), în trecut femeile purtau iie, iar bărbații cămașă.

Comentarii

Ultimă oră