Sari la conținut

„Casa bunicii – fereastră spre viitor”, tabără de creație artizanală pentru elevi

casa-bunicii-fereastra-spre-viitor-tabara-de-creatie-artizanala-pentru-elevi

Tabără gratuită de creație artizanală pentru 42 de elevii brașoveni, în perioada 1-12 iulie!

În perioada aprilie – septembrie 2019, Fundația Kronospan implementează la Brașov proiectul cultural „Casa bunicii – fereastră spre viitor”. Acesta dorește să reînvie în conștiința generațiilor actuale și viitoare casa bunicilor din satele situate în SE Transilvaniei, așa cum era ea orânduită la interior, cu elemente specifice populației romane, germane și maghiare.


  Una dintre activitățile principale ale proiectului a fost organizarea unei tabere de creație adresată elevilor brașoveni în perioada 1-12 iulie 2019, la care vor putea participa gratuit 42 de copii cu vârsta între 10 și 16 ani.


   Atelierele puse la dispoziția copiilor și adolescenților în cadrul taberei vizează sculptura în lemn, crearea de obiecte decorative prin croșeturi, pictură pe sticlă în tehnică tradițională din Scheii Brașovului, cusături/broderie săseasca și maghiară, pictură pe lemn în stil săsesc și împletituri din pănuș.

În cadrul taberei de creație se va crea interiorul unei case transilvănene, cu acele obiecte de mobilier și țesături cu care femeile își utilau și decorau casele. În acest mod vechile meșteșuguri din Țara Bârsei vor fi promovate în rândul populației școlare brașovene și localnicilor, încurajând interacțiunea publicului cu artizanii contemporani, care duc mai departe arta meșteșugărească din SE Transilvaniei.

O zi din programul taberei va fi dedicată unei vizite educative la Muzeul de Etnografie și la Muzeul Civilizației Urbane. De asemenea, se vor vizita obiective istorice care au legătura cu breslele brașovene precum Bastionul Țesătorilor, Turnul Funarilor, Turnul Pulberăriei, Turnul Lemnarilor, Bastionul Postăvarilor.

Lucrările create de copii în tabără vor fi expuse în luna august 2019, în cadrul unei expoziții intinerante, ce va reconstitui o încăpere dintr-o casă transilvăneană tradițională.

În cadrul proiectului va fi realizat și un Caiet de lucru „Interioare din casa bunicilor” – un material educativ ce va fi disponibil în format tipărit și electronic, în care patrimoniul cultural mobil specific zonei de SE a Transilvaniei va fi prezentat într-un mod atractiv, adaptat publicului țintă. Materialul va fi realizat în colaborare cu dna. Veronica Bogoiu, specialist în etnografie și va fi ilustrat de dl. Dan Străuți, fotograf.

Data limită pentru înscriere este 6 iunie 2019, iar toate informațiile legate de participare, inclusiv documentele necesare pentru înscriere pot fi consultate accesând https://kronospanfoundation.org/casabunicii/.

Proiectul este cofinațat de Administrația Fondului Cultural Național, în cadrul apelului programelor, proiectelor și acțiunilor culturale sesiunea I/2019, aria tematică Patrimoniu cultural material. Valoarea totală a acestuia este de 87.120 lei, din care finanțarea nerambursabilă AFCN este de 54.870 lei, iar contribuția Fundației Kronospan este de 32.250 lei. Partenerii Fundației Kronospan în implementarea proiectului sunt Inspectoratul Școlar Județean Brațov, Asociația Creatorilor de Artă Tradițională și Contemporană și Asociația Mă Implic.

Comentarii

Ultimă oră