Sari la conținut

Un producător din Zărneşti vinde cartofii cu 20 de bani kilogramul. Omul  lasă la preţ pentru clienţii fideli, chiar şi până la 10 bani, dar se plânge că i-au rămas în gospodărie 600 de tone de cartofi din totalul de 800. Practic, investiţia bărbatului s-a dus pe apa Sâmbetei şi acum se gândeşte să dea cartofii la vecini sau la ajutoare, dacă nu va reuşi să-i vândă. Zărneşteanul mai spune că producţia de cartofi a fost cea mai mare din ultimii 40 de ani. Ferenc Cinori  spune că a investit pentru recoltă 30 000 de lei, a obţinut în jur de 800 de tone de cartofi şi în trei luni de zile a vândut doar 200. Practic, 600 de tone zac acum în beciul omului. Zărnăşteanul spune clar că în acest an a ieşit pe minus. Chiar dacă recolta a fost foarte bogată, clienţii au dispărut. "Am rămas cu mulţi cartofi din cauză că în magazine s-au băgat din străinătate. Nici cheltuielile nu le scoatem." a spus Ferenc Cinori, producător cartofi.
Dacă lasă la preţ 10 bani pentru clienţii care cumpără mai mult, atunci un kilogram de cartofi ajunge să coste cât o cutie de chibrituri. Ferenc Cinori spune că munca depusă e mult prea mare, iar afacerea e pe butuci. Îşi aduce aminte că anul trecut pe vremea aceasta vindea cartofii chiar şi cu 2 lei kilogramul. Acum, în piaţă, micii comercianţi vând cartofii cu 1 leu, dar cei importaţi ajung să coste chiar şi 3,5 lei.
Un semnal de alarmă l-a tras şi Ioan Benea,  preşedintele Federaţiei Naţionale Cartoful din România, care spunea,  în martie, că peste un milion de tone de cartofi din recolta anului trecut se deteriorează în depozite din cauza  importurilor masive care continuă să intre pe piaţa românească. "Cantităţile pe care mai reuşim să le vindem la unele supermarketuri sau angrosişti se dau aproape degeaba, cu 30-40 de bani kg, iar fermierii le-au produs cu 50 de bani. Anul trecut, pe vremea asta, vindeam un kg de cartofi cu 1,20 lei, acum facem protecţie socială în locul statului. Suntem într-o situaţie disperată, iar acest lucru se va repercuta şi în anii viitori. În 2011 am produs, integral, necesarul de cartofi pentru consumul din România, nu mai trebuiau importuri absolut deloc, dar ne-am pomenit cu foarte mulţi cartofi din afară, iar ai noştri se strică în depozite”, a declarat Ioan Benea.  L.N.

Comentarii

Ultimă oră