Sari la conținut

Câteva zeci de hectare de culturi de cartofi din judeţ au intrat în carantină pentru patru ani după ce au fost afectate de putregaiul inelar. Primele simptome de infecţie în cele trei loturi din judeţ au fost observate la sfîrşitul sezonului, după analizele efectuate de Unitatea Fitosanitară din cadrul Direcţiei de Agricultură şi Dezvoltare Rurală Braşov (DADR).

Conform MEx, din cauza măsurii de carantină, care va dura aproape patru ani de zile, producătorii de la Cristian, Vulcan şi Drăguş nu vor mai putea folosi cartofi autohtoni pentru însămânţare. Putregaiul inelar este o boală cauzată de o bacterie specifică, numită clavibacter michiganesis

„Acum aşteptăm confirmarea din partea unor laboratoare de analiză de la Bucureşti”, a declarat directorul executiv al DADR, Călin Achim. El spune că boala, care a lovit culturi de cartof de sămînţă, îi va afecta în primul rînd pe producători. „Aceştia vor simţi efectul economic negativ pentru că timp de patru ani nu vor mai avea voie să cultive terenurile respective, care intră în carantină Aşa că veniturile lor ar putea scădea. În plus, vor fi nevoiţi să cumpere sămînţă din alte părţi, poate chiar din afara judeţului“, a declarat Achim.

Comentarii

Ultimă oră