Sari la conținut

Care sunt cele mai mari greşeli pe care le poţi face într-un CV

care-sunt-cele-mai-mari-greseli-pe-care-le-poti-face-intrun-cv

Dacă eşti în căutarea unui nou loc de muncă şi trebuie să îţi faci un CV care să te reprezinte şi să îl convingă pe angajator că eşti persoana pe care o caută, trebuie să ştii că există însă trei mari categorii de greşeli frecvente pe care trebuie să le eviţi. CV-ul este cel mai important instrument pe care îl ai atunci când îţi cauţi un loc de muncă. El ajunge pe masa angajatorului alături de alte zeci de CV-uri similare şi trebuie să te asiguri că nu va fi dat la o parte din cauza unor greşeli banale pe care le-ai făcut fără să-ţi dai seama, scrie gandul.info.

1. Vorbeşti prea mult despre tine în CV

Dacă crezi că în CV-ul tău trebuie să vorbeşti numai despre tine, mai gândeşte-te! Treaba CV-ului tău este să facă legătura dintre tine şi un angajator, motiv pentru care este bine să eviţi exprimări de tipul:

- "Caut o poziţie într-o companie în curs de dezvoltare unde eu mă voi simţi împlinit şi voi obţine experienţa necesară pentru a-mi atinge ţelurile". Natura obiectivelor trebuie să se concentreze asupra angajatorului, nu asupra angajatului. Încearcă să te pliezi pe cerinţele acestuia, explică cei de la Business Insider.

- "Eu am supravegheat 50 de angajaţi". Alege mai degrabă exprimarea "am supravegheat 50 de angajaţi". Nu îţi începe toate propoziţiile cu pronumele "eu", angajatorul va crede că eşti egocentric.

- "Sunt căsătorit". Nu adăuga în CV prea multe informaţii personale, în special dacă acestea nu sunt relevante pentru job-ul dorit, precum religia pe care o ai sau dacă eşti căsătorit sau nu.

2. Greşeli făcute din neatenţie

Acestea sunt cel mai des întâlnite în CV-uri. Verifică ce ai scris în CV pentru a te asigura că nu ai făcut greşeli de scriere. Poţi să printezi CV-ul cu un font mai mare sau îţi poţi ruga un prieten să îl citească.

Ai grijă şi la greşelile de formatare, precum aşezarea incorectă în pagină, textul redactat cu prea multe fonturi diferite sau cu spaţii fără rost. Este important să faci acest lucru pentru că angajatorul te poate descalifica pe motiv că eşti neatent şi nu oferi destul de multă atenţie detaliilor.

3. CV-ul prea încărcat cu experienţe care nu sunt relevante

Scopul CV-ului tău este de a-l convinge pe angajator că ai calificările necesare pentru a obţine postul vacant. Trebuie să aplici cu un CV care să arate clar că tu eşti cea mai bună alegere. Poţi face acest lucru mai uşor citind descrierea atribuţiilor pe care le-ai putea avea dacă obţii locul de muncă. Nu mulţi fac acest lucru. Evită să treci în CV toate slujbele pe care le-ai avut în ultimii 25 de ani. Optează  să incluzi posturile pe care le-ai avut în ultimii 10-15 ani, dar axează-te pe cele mai relevante pentru job-ul pentru care aplici.

Dacă treci de la un domeniu la altul, menţionează de la ultimul loc de muncă experienţele cele mai relevante pentru posibilul angajator.

Include detalii despre competenţele pe care le ai şi despre reuşitele tale. Spre exemplu, dacă ai lucrat într-o echipă, explică ce rol ai avut în obţinerea rezultatului final.

Comentarii

Ultimă oră