Sari la conținut

CANICULĂ EXTREMĂ: 2016 va fi printre cei mai călduroşi ani măsuraţi vreodată

canicula-extrema-2016-va-fi-printre-cei-mai-caldurosi-ani-masurati-vreodata

Încălzirea climei, asociată cu fenomene naturale precum curentul El Nino, ar duce la medii de temperaturi foarte ridicate în 2015 şi 2016, se arată într-un raport difuzat luni de Institutul meteorologic britanic (Met Office), preluat de 7sur7.be. "Este foarte probabil ca 2014, 2015 și 2016 să se numere printre cei mai călduroși ani măsurați vreodată" pe planetă, afirmă Rowan Sutton, profesor la Centrul național de științe atmosferice. În legătură cu studiul desfășurat de Met Office, Sutton apreciază că este puțin probabil ca încălzirea să se accelereze din nou după un deceniu de relativă stabilitate. Climato-scepticii au profitat de această "pauză" în creșterea temperaturilor pentru a pune sub semnul întrebării modelele climatice și chiar a contesta rolul omului în încălzirea globală.

În ultimul lor raport, membrii Grupului de experți interguvernamental asupra evoluției climei (Giec) au apreciat totuși că respectiva "pauză" este doar o capcană statistică. Potrivit lor, analizele au fost influențate prin faptul că 1998 a fost un an deosebit de cald din cauza intensității deosebit de puternice a curentului marin cald din Pacific El Nino, care a făcut ca anii următori să pară mai răcoroși.

Studiul publicat luni de Met Office se ocupă mult de El Nino, reapărut în luna martie și care ar putea "fi unul dintre cele mai intense din anale". Curentul ecuatorial cald din Pacific, despre care se crede că va contribui la încălzirea globală, va avea și repercusiuni în plan local — mai puțină umezeală în unele țări asiatice și în Australia, conform Met Office, și invers, precipitații mai abundente în această toamnă și la iarnă în California, regiune afectată de patru ani de o secetă severă.

Met Office apreciază că ușoara răcire observată în prezent în Oceanul Atlantic ar putea duce la veri mai puțin calde și mai secetoase în Europa de nord, chiar dacă acest efect este contrabalansat de tendința generală de încălzire, care rămâne preponderentă, potrivit raportului menționat de 7sur7.be.

Comentarii

Ultimă oră