Sari la conținut

Bulgarii, polonezii şi cehii mănâncă mai ieftin decat noi

bulgarii-polonezii-si-cehii-mananca-mai-ieftin-decat-noi

Deşi suntem mari producători, producem scump şi, la final, facem bilanţul pierderilor. Iar când în ecuaţie intră şi seceta, efectele se văd la raft. Mâncarea românească se scumpeşte. Iar noi ne hrănim tot cu produse din import. Oficial, peste un milion de hectare de teren agricol au fost distruse de secetă anul acesta.

Mâncarea cea de toate zilele ne frige la buzunare. O arată un studiu Eurostat, care plasează ţara noastră printre cele mai scumpe la capitolul alimente. Alimentele sunt mai scumpe în România decât în ţări precum Polonia sau Bulgaria, chiar şi după reducerea TVA de la 24% la 9%, însă comparativ cu ţările din vestul Europei stăm bine, potrivit datelor Eurostat. De vină ar fi intermediarii, spun specialiştii.

Din statistica Eurostat mai reiese că, în zonă, Polonia este lider absolut la capitolul preţuri mici. Ei au  făină, zahăr, carne de porc, carne de pui sau chiar bere mai ieftine decât noi. Bulgarii sunt sub noi la preţuri când vine vorba de cafea sau bere. O ceaşcă de cafea cumpărată în oraş este de două ori mai scumpă la noi decât în Bulgaria, iar un litru de bere costă în România cu cel puţin 50 de eurocenţi (2,2 lei) mai mult decât la vecinii de la sud. Ieftin faţă de vestul Europei. De exemplu, în Olanda şi în Norvegia, un kilogram de carne de porc costa anul trecut 7,93 de euro (35,2 lei), respectiv 9,93 euro (44,13 lei), de două sau chiar trei ori mai mult faţă de România sau alte state din zonă. În Finlanda şi Norvegia, un kilogram de piept de pui costa peste 13 euro (57 lei), de trei ori mai mult decât în România. Kilogramul de zahăr costa în Olanda şi Norvegia 1 euro (4,44 lei) şi, respectiv 2,15 euro (9,55 lei), faţă de 0,66 euro (2,93 lei) în România şi 0,53 euro (2,35 lei) în Polonia.  


Comentarii

Ultimă oră