Sari la conținut

Brigada 2 Vânători de Munte organizează ceremonii în onoarea Zilei Eroilor

brigada-2-vanatori-de-munte-sarmizegetusa-prezinta-onorul-eroilor-cazuti-la-datorie

Zi cu dublă semnificație, 17 mai 2018 reprezintă Sărbătoarea Înălţării Domnului în credinţa ortodoxă română, dar este şi ziua dedicată pomenirii eroilor neamului.


   Este datoria sfântă, de conştiinţă a fiecărui militar, de a aduce omagiul eroilor căzuţi de-a lungul veacurilor pe toate câmpurile de luptă pentru credinţă, libertate şi apărarea vetrei străbune.


  Cu ocazia „Zilei Eroilor”, Brigada 2 Vânători de Munte ,,Sarmizegetusa” și structurile subordonate organizează în data de 17 mai 2018, ceremonii militare şi religioase cu depuneri de coroane şi jerbe de flori în următoarele locații:


  La Brașov:


Cimitirul Eroilor Români – Sprenghi – ora 12.00;
Monumentul Eroilor – Bartolomeu – ora 12.50;
Mausoleul Eroilor din cimitirul bisericii Sf. Treime - Scheii Brașovului – ora 13.20;
Monumentul Soldatului Necunoscut – Piața Unirii – ora 13.45;
Cimitirul militar de sub Tâmpa – ora 14.00;
Monumentul din cimitirul Eroilor Revoluției Române din decembrie 1989 – ora 14.20;

La Predeal:


Piața Gării – ora 12.30;


  La Azuga:


   Monumentul Eroilor – ora 13.30.

La ceremonii vor participa reprezentanți ai autorităților administrației publice locale, instituțiilor publice, unităților militare din garnizoanele Brașov și Predeal, veterani, cadre militare în rezervă și retragere.


   Tot cu prilejul “Zilei Eroilor”, Brigada 2 Vânători de Munte “Sarmizegetusa” în colaborare cu Fundația Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruință, desfășoară activități de comemorare a eroilor militari căzuți la datorie în Afganistan, în cadrul programului „EROI AU FOST, EROI SUNT ÎNCĂ”.

..................................................................................................

La sărbătoarea Înălțării Domnului şi Ziua Eroilor din ziua de joi, 17 mai 2018, după Sfânta Liturghie, vor fi oficiate slujbe de pomenire a eroilor neamului românesc în toate catedralele, bisericile, mănăstirile, cimitirele, troiţele şi monumentele închinate acestora din ţară şi străinătate.

Apoi, la ora 12.00, clopotele bisericilor ortodoxe vor fi trase în semn de recunoştinţă faţă de eroii care s-au jertfit pentru neam, credinţă şi ţară.

În plan bisericesc, pomenirea eroilor neamului românesc la praznicul Înălţării Domnului a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1920 şi a continuat până la instaurarea regimului comunist în 30 decembrie 1947.

După căderea regimului comunist, această tradiție a fost consfinţită prin alte două hotărâri sinodale din anii 1999 şi 2001.

Prin legea 379/2003 privind regimul mormintelor şi operelor comemorative de război, sărbătoarea Înălţării Domnului Iisus Hristos a fost proclamată Ziua Eroilor, ca sărbătoare naţională a poporului român.

Comentarii

Ultimă oră