Sari la conținut

„BRAŞOV”-ul va fi stins astă-seara, în Ora Pământului

brasovul-va-fi-stins-astaseara-in-ora-pamantului

Pe 30 martie 2019, centrul istoric va fi în întuneric pentru o oră, pentru că și Brașovul va participa, pentru al 11-lea an consecutiv, la Earth Hour – Ora Pâmântului. Și literele care formează numele orașului nostru de pe Tâmpa vor fi stinse, iar în Piața Sfatului vor avea loc o serie de evenimente!

Pe lângă literele de pe Tâmpa, stinse vor fi şi luminile din centrul istoric al Braşovului, în 30 martie 2019, între orele 20.30 – 21.30.


   Directorul WWF (World Wide Fund for Nature), Orieta Hulea, a declarat, cu privire la Earth Hour 2019: ,,Cele mai recente dovezi științifice ne spun că impactul activităților umane aspra Planetei este atât de puternic încât a modificat profund mediul în care trăim. Disponibilitatea resurselor naturale, condițiile climatice, calitatea apei, aerului, solului, diversitatea și abundența speciilor sălbatice, vitale pentru umanitate în prezent și viitor, sunt periclitate. În același timp, avem informațiile și soluțiile necesare pentru a schimba acest parcurs negativ și depinde de implicarea fiecăruia dintre noi. Activitatea noastră de zi cu zi are un impact, nu mai există niciun dubiu în această privință, trebuie să decidem ce impact vrem să avem.”

Iar tările lumii trag un semnal asupra nevoilor Pământului, oprind simbolic lumina timp de o oră, în ultima zi de sâmbătă din luna martie.

Brașovul a organizat cu ocazia Earth Hour – Ora Pâmântului, astăzi, 30 martie 2019, o serie de manifestări.


    Iluminatul public va fi oprit în tot centrul istoric al oraşului (vechea cetate), în 30 martie 2019, pentru o oră, de Ora Pământului. Astfel, între 20.30 - 21.30, vor fi stinse luminile cel puţin pe următoarele străzi: Mureşenilor, G. Bariţiu, Şirul Ludwig van Beethoven, Aleea Tiberiu Brediceanu, str. Prundului, Ghe. Baiulescu, Castelului, Peneş Curcanul, Cerbului, G. Coşbuc, Sforii, Poarta Schei, Paul Richter, Hans Benkner, Stephan Ludwig Roth, Grigoraş Dinicu, Apllonia Hirscher, Alecu Russo, Johan Gott, Diaconu Coresi, Nicolae Bălcescu, Michael Weiss, Politehnicii, Postăvarului, Republicii, Mihail Sadoveanu, Sf. Ioan.

De asemenea, luminile vor fi stinse în Piaţa Sfatului, în Curtea Bisericii Negre, în Piaţa Enescu şi în Piaţeta de pe str. Sf. Ioan.

Totodată, stinse vor fi şi luminile literelor BRAŞOV, de pe Tâmpa.

Este modul în care municipalitatea participă, în acest an, alături de peste 7.000 de oraşe din lume, la Ora Pământului (Earth Hour), cel mai mare eveniment internaţional care atrage atenţia asupra schimbărilor climatice, prin oprirea luminilor timp de o oră.

„Pentru al unsprezecelea an consecutiv, Primăria Municipiului Braşov va fi alături de WWF România şi de toţi cei care vor să tragă un semnal de alarmă cu privire la responsabilitatea pe care o avem, fiecare dintre noi, faţă de planeta noastră şi faţă de viitorul nostru. În mod simbolic, pe lângă stingerea iluminatului public în zona centrală, anul acesta vom stinge şi iluminatul literelor de pe Tâmpa. Sper ca exemplul Municipalităţii să fie preluat în fiecare casă din Braşov, iar acest eveniment să reuşească să ne facă să ne raportăm diferit la mediu, la nevoia de a-l proteja şi la ceea ce lăsăm în urmă copiilor noştri”, a declarat primarul Braşovului, George Scripcaru.

„De asemenea, îi invit pe braşoveni în Piaţa Sfatului (începând cu ora 18.30), să se bucure de muzică de calitate, dans sau ateliere de desen şi creaţie pentru copii şi tineri, alături de cei de la WWF, Cercetaşii României - Orizont Braşov şi corurile de copii din cadrul Programului Naţional Cantus Mundi, derulat de Corul Naţional de Camera Madrigal – Marin Constantin”, a adăugat primarul.

Pentru Ora Pământului, au fost pregătite mai multe evenimente.

În România, Earth Hour este organizat de WWF (World Wide Fund for Nature), organizaţia care a iniţiat şi care a sprijinit organizarea acestui eveniment, începând cu 2007. Din 2011, Earth Hour a intrat în etapa ,,Mai mult decât o oră pentru planetă” (Beyond the Hour), în care oamenii sunt îndemnaţi nu doar să stingă lumina o oră, ci să facă mai mult pentru protejarea mediului înconjurător. De Ora Pamântului 2019, pe 30 martie, WWF România provoaca toţi oamenii sa se reconecteze cu natura (#connect2Earth) pentru a proteja legatura strânsa pe care o avem cu acesta.


    În România, Earth Hour se sărbătoreşte din anul 2009. La prima ediţie Earth Hour au participat 9 oraşe, printre care şi Braşovul. Ulterior, tot mai multe oraşe s-au adăugat acestei iniţiative, astfel că, în 2018, 47 de localităţi au participat la acest eveniment.


   Program evenimente, Piaţa Sfatului Braşov (30 martie 2019):

18:30 – 19:30 Treasure hunt organizat de Cercetaşii României - „Orizont” Braşov


19:30 – 20:30 Crearea din lumânari a unui urs brun, pentru a conştientiza importanţa naturii în viaţa noastra


19:30 – 20:30 Atelier desen


19:30 – 21:30 Corurile de copii de la CN Andrei Şaguna, Liceul de Muzica Tudor Ciortea, Şcolile Gimnaziale nr. 5, 15, 25 şi elevi de la unitaţile de învaţamânt din Sacele şi Simeria, în cadrul Programului Naţional Cantus Mundi, program derulat de Corul Naţional de Camera„Madrigal – Marin Constantin”


20:10 – 20:30 Ne încălzim cu fachirii - Hypnosis FireShow


20:30 – Pedalam în Ora Pamântului - traseu organizat de Brașovul Pedaleaza, cu pornire din faţa Bibliotecii Judeţene


20.30-21.30 Stingerea iluminatului public în centrul oraşului


20:30 – 21:30 Restaurante/cafenele precum Deanes Irish Pub & Grill, Opus 9, Bistro de l’Arte, Simone şi Tipografia sting luminile


20:30 – 20:45 Dans contemporan pe întuneric alaturi de I Dance You şi performerul independent Anamaria Guguian


20:45 – 21:15 Cântece de chitara cu Cercetaşii României - „Orizont” Braşov


21:15 – 22:00 Dansam Lindy Hop alaturi de Swing Dance Society şi Lindy Addicts Brasov


21:30 – Fotografie de final cu toţi participanţii şi bicicliştii care îşi încheie traseul în Piaţa Sfatului

Comentarii

Ultimă oră