Sari la conținut

Braşovul, tot la terasă: Restaurante şi cinematografe deschise mai mult pe hârtie

brasovul-tot-la-terasa-restaurante-si-cinematografe-deschise-mai-mult-pe-hartie

Închis pe 1 septembrie, de „Marea redeschidere”. Ce spun patronii din Braşov.

Restaurantele şi cinematografele ar fi trebuit să se deschidă de marţi, 1 septembrie 2020. Deoarece Guvernul nu a publicat încă normele de aplicare în acest caz, de fapt, cele mai multe restaurante şi toate cinematografele din Braşov mai rămân închise câteva zile.

Primii care deschid: cei care au terase mici sau au geamuri foarte mari

În cazul restaurantelor, cel puţin al celor din Centrul Civic, multe dintre acestea au terase şi activitatea a fost reluată în momentul în care s-a permis funcţionarea acestora. Acum, însă, totul este în așteptare, până când se vor publica directivele sanitare.


    „O parte dintre noi nu deschidem, nici Bistro Del’Arte nu se deschide. Unii deschid, în special cei care au o terasă foarte mică sau cei care au geamuri foarte mari şi le pot deschide, cum este cazul celor de la Tipografia. Altfel, există nişte greşeli destul de mari în lege, în sensul că, de exemplu, ei scriu la un moment dat «cafenele, nu şi barurile». Dar nu există cod CAEN de cafenea, există numai baruri”, a precizat reprezentanta Breslei Cârciumarilor din Braşov, Oana Coantă.

Criza, în funcţie de mărimea terasei


    Aceasta a făcut şi o scurtă analiza a situaţiei cârciumilor din Centrul Istoric al oraşului. Oana Coantă spune că barurile care aveau dinainte de epidemie o distanţă mai mare între mese nu au de suferit în această perioadă. În schimb, patronii care au încercat să înghesuie cât mai multe mese în spaţiul de care dispuneau se văd obligaţi acum să funcţioneze chiar şi la jumătate din capacitate şi pentru aceştia este foarte dificil să supravieţuiască.

Prefectul Braşovului le-a mulţumit patronilor din Horeca


    De altfel, prefectul judeţului, Cătălin Vasii, le-a mulţumit patronilor din Horeca pentru că au respectat restricţiile impuse, chiar dacă afacerile le-au fost puse în pericol. „Doresc să exprim mulţumirile mele pentru modul în care patronatul şi angajaţii sectorului Horeca din judeţ au înţeles să se conformeze restricţiilor impuse pentru a preveni răspândirea infectării cu noul coronavirus. Ultimele luni au fost foarte grele pentru toţi şi criza generată de pandemie este încă departe de final iar, dintre toate activităţile economice, sectorul Horeca a fost, probabil, cel mai greu încercat. Au fost săptămâni de inactivitate totală, au urmat restricţiile cunoscute. Cu toate acestea, în judeţul nostru, patronatul şi angajaţii Horeca au dovedit că nu sunt doar buni profesionişti, ci şi membri responsabili ai comunităţii”, a transmis prefectul judeţului, Cătălin Vasii.

La cinema, deocamdată doar pregătiri


    Situaţia pare şi mai complicată în cazul cinematografelor. Adina Fărcaş, reprezentanta unui cinematograf braşovean, spune că numărul clienţilor la cinematografe este mult mai mare decât în cazul restaurantelor. La fel este situaţia şi în ce priveşte numărul angajaţilor, astfel că în această situaţie şi măsurile care vor trebui luate sunt mai complexe.


     În cazul cinematografelor care aparţin de Primăria Municipiului Braşov, situaţia este diferită. „Având în vedere faptul că municipalitatea nu a finalizat procedurile administrative de punere în funcţiune a celor două cinematografe care au fost reabilitate şi modernizate în acest an, ele nu vor fi deschise. Odată cu finalizarea acestor proceduri şi ţinând cont de prevederile legale, ele vor fi deschise publicului”, a precizat purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov, Sorin Toarcea.


              Cinematografele private din Braşov se văd şi ele nevoite să aştepte normele de aplicare a deciziei şi, până atunci, se ocupa cu igienă, rearanjarea spaţiilor şi alte activităţi de acest gen.

Sursa: bzb.ro

...............................................................................................................


   Teoretic, de pe 1 septembrie ar fi trebuit să se redeschidă în Brașov teatrele, cinematografele și localurile

Potrivit datelor prelucrate de Direcția de Sănătate Publică Brașov, incidența cumulată a cazurilor de COVID-19 înregistrate în județul Brașov în ultimele 14 zile este de 0,92/1.000 de locuitori, iar membrii CJSU Brașov au decis că nu este cazul restricționării sau închiderii unor activități
Guvernul României a adoptat ieri o Hotărâre care intră în vigoare din data de 1 septembrie 2020 pentru redeschiderea cinematografelor, teatrelor, restaurantelor și cafenelelor în interior. În consecință, Prefectul județului Brașov, Mihai-Cătălin Văsii, a convocat ieri o ședință de îndată a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU), pentru a stabili condițiile de reluare a activității localurilor, cinematografelor și a teatrelor.


     Pentru restaurante și cafenele aflate în interiorul unor clădiri, cu respectarea normelor de protecție stabilite de specialiști, activitatea va putea fi reluată în județele unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală cu 1,5/1.000 de locuitori.

Discotecile și barurile tip club rămân închise.


        Reluarea activității cinematografelor și instituțiilor care organizează spectacole sau concerte se face cu respectarea anumitor norme de protecție. La evenimente private pot participa în interior, 50 de persoane, iar în exterior cel mult 100 de persoane.


    ,,Având în vedere faptul că, potrivit datelor prelucrate de Direcția de Sănătate Publică Brașov, incidența cumulată a cazurilor de COVID-19 înregistrate în județul Brașov în ultimele 14 zile este de 0,92/1.000 de locuitori, membrii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Brașov au decis că, în acest moment, nu este cazul restricționării sau închiderii, după data de 1 septembrie, a activității operatorilor economici care desfășoară activități de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, pe teritoriul județului Brașov.


    De asemenea, membrii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Brașov au stabilit că dacă, în urma prelucrării datelor și analizei situației epidemiologice generate de pandemia COVID-19, se va constata o evoluție nefavorabilă într-una sau mai multe localități din județ, de natură a pune în pericol comunitatea/comunitățile respective, se vor întruni de îndată și vor adopta măsuri de restricționare sau închidere a activităților de tipul restaurantelor și cafenelelor, precum și a cinematografelor, spectacolelor sau concertelor, conform atribuțiilor conferite CJSU de actele normative în vigoare“, se arată în decizia Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.

Comentarii

Ultimă oră