Programul „Capitala Tineretului din România” a anunțăt finalizarea procesului de evaluare a candidaturilor înscrise în prima rundă a ediției 2019-2020.

   Orașele care merg mai departe în finala competiției pentru titlul de Capitală a Tineretului din România sunt: Brașov, Iași și Roman.

  În această etapă, finaliștii au ca termen limită data de 8 octombrie 2018 (ora 16:59) pentru a depune dosarul de candidatură dezvoltat pe baza conceptelor înscrise în prima rundă. Orașul câștigător va fi anunțat pe 10 noiembrie 2018, în cadrul Summitului Tinerilor, ediția a III-a, la Baia Mare.

  Jurizarea proiectelor se va face în funcţie de o serie de criterii, printre care motivaţia care a stat la baza fundamentării candidaturii, coerenţa viziunii, a misiunii şi a obiectivelor şi corelarea proiectelor propuse cu strategii şi documente de politici publice de tineret.

  „Implicarea activă a tinerilor în comunitate, încurajarea transformării în realitate a viziunii lor despre oraşele în care trăiesc contribuie cu siguranţă la crearea unei identităţi locale şi a unei comunităţi bazate pe valori comune. Ne bucurăm că prin programul Capitala Tineretului din România am reuşit să facilităm un cadru de dialog între autorităţile locale şi organizaţiile de şi pentru tineret. Cu siguranţă, beneficiile unui astfel de program la nivel de dezvoltare a comunităţii locale vor fi vizibile pe termen lung", a declarat secretarul general al Guvernanţei pentru Capitala Tineretului din România, Andras Farkas.

      Oraşul câştigător va purta titlul de Capitala Tineretului din România în perioada 2 mai 2019 - 1 mai 2020 şi va câştiga un premiu în valoare de 50.000 de euro, acordat de Banca Comercială Română. Premiul reprezintă un punct de pornire pentru finanţarea proiectelor propuse de oraşul câştigător, dar şi o resursă disponibilă pentru contribuţia proprie în atragerea de surse adiţionale de finanţare.

    „Proiecte care ţin de viaţa socială, de dezvoltarea de locuri de muncă sau calitatea locuirii sunt câteva dintre câştigurile pe care programul Capitala Tineretului din România le aduce în comunităţi. Mai presus de atât, reuşeşte să schimbe mentalităţi şi să pună tot mai mult tinerii pe agenda autorităţilor publice", a spus şeful Departamentului Comunicare Corporativă şi Afaceri Comunitare BCR, Nicoleta Deliu.

     Oraşele finaliste îşi vor prezenta şi susţine candidaturile în faţa membrilor juriului de selecţie, care va analiza în prealabil candidaturile finale. Juriul este unul independent.

     „Ne bucurăm că prin demersul nostru tinerii reuşesc să fie percepuţi din ce în ce mai puternic ca o resursă importantă în dezvoltarea urbană pe termen lung. Crearea unui cadru de dialog cu municipalităţile, participarea civică şi o mai mare responsabilizare personală şi comunitară sunt angajamente pe care oraşele înscrise şi le asumă şi care le vor fi benefice nu doar în perioada desfăşurării competiţiei, ci şi pe termen lung”, a declarat Mihai Dragoş, preşedintele Consiliului Tineretului din România.

   „Proiectele tuturor celor trei oraşe finaliste anul acesta merită apreciate, deoarece sunt foarte creative şi pline de entuziasm. Apreciem în mod deosebit responsabilitatea în pregătirea dosarului de candidatură şi aşteptăm cu mare interes detalierea conceptelor înscrise. Oricare dintre proiecte are potenţialul să aducă schimbări permanente în comunitate şi abia aşteptăm să fim alături de noua capitală pe acest drum frumos care urmează”, a adăugat Tudor Ogner, preşedintele Federaţiei Tinerilor din Cluj.

     Programul „Capitala Tineretului din România”, care funcţionează pe principii similare cu Capitala Europeană a Tineretului (titlu deţinut de Cluj-Napoca în 2015), a fost iniţiat de către Consiliul Tineretului din România, Federaţia Tinerilor din Cluj, Grupul PONT şi Banca Comercială Română.


      Prima ediţie a avut loc în anul 2016, iar primul oraş din România care a purtat acest titlu a fost Timişoara. A urmat Bacău, iar în prezent „Capitala Tineretului din România” este Baia Mare, care deţine acest titlu începând din 2 mai 2018.


   Detalii despre programul Capitala Tineretului din România sunt disponibile pe site-ul https://capitalatineretului.ro/.