Sari la conținut

Braşovul găzduieşte prima galerie foto digitală din România

Consiliul Judeţean Braşov a inaugurat la Bastionul Postăvarilor prima galerie digitală din România, un spațiu expozițional virtual dedicat istoriei și punctelor de interes din acest oraș. Galeria se află în zona de promenadă de sub Tâmpa. În cele 3 etaje ale galeriei digitale au fost instalate obiecte electronice printre care 3 mese și 13 șevalete multitouch, urmărindu-se integrarea galeriei în arhitectura bastionului prin îmbinarea imaginii clasice a atelierului de pictură cu ideea de spațiu al viitorului.

Vizitatorii Bastionului Postăvarilor vor putea astfel să facă un tur virtual al Brașovului. Principala atracție a galeriei o constituie cele două gigapanorame instalate pe mesele multitouch. Acestea prezintă Brașovul văzut de pe Tâmpa până în cel mai mic detaliu, utilizatorii acestor dispozitive având posibilitatea să exploreze orașul printr-o simplă atingere de ecran. Mai ales pentru cei care vin din afara Brașovului, cele două dispozitive cu gigapanorame vor fi un punct de inițiere în vizitarea și descoperirea orașului de la poalele Tâmpei.

Pe dispozitivele multitouch instalate pe șevalete, sugerând într-un mod interesant viitorul muzeelor, au fost instalate tururi virtuale ale unora dintre cele mai importante monumente și puncte de interes ale Brașovului: Biserica Neagră,  Casa Sfatului, Prima Școală Românească, Zona Bastionului Graft (După Ziduri), Scheii Brașovului, Turnul Alb și Turnul Negru. O parte dintre șevalete și una dintre mesele multitouch sunt dedicate copiilor care vor putea descoperi singuri imagini cu Brașovul de-a lungul istoriei sale.

Copiii vor găsi și un alt punct de interes în curtea bastionului unde au fost instalați șase cilindri sonori; la atingerea acestora copiii vor putea declanșa sunete care recreează zgomotul făcut de armele folosite pentru apărarea acestui bastion medieval.

De asemenea, cei pasionați de istorie pot face o trecere în revistă, pe unul dintre șevalete, a oamenilor care au făcut istoria orașului, a locurilor în care s-au petrecut momente importante ale dezvoltării Brașovului precum și principalele evenimente petrecute aici. Fiecare șevalet are propriul sistem audio-guide, utilizatorul fiind sigurul care aude explicațiile audio datorită unui SoundTube, un dispozitiv audio în formă de umbrelă care dispersează sunetul doar în zona în care se află persoana aflată în fața unui șevalet multitouch.

Galeria are un conținut dinamic, cantitatea informației găzduite pe serverele dedicate acestui proiect va crește de la o săptămână la alta. În permanență sunt adăugate informații noi din diferite surse. O altă caracteristică a proiectului este faptul că vizitatorii vor putea avea acces la imagini și materiale inaccesibile până acum publicului larg: cărți poștale, fotografii, filme din colecții private sau aflate în Arhivele Statului.

În viitor, spațiul va găzdui pe lângă expoziția digitală dedicată Brașovului de ieri și de astăzi, si alte expoziții digitale temporare: dedicatei artei românești și mondiale, unor evenimente de importanță majoră sau altor galerii virtuale.

Comentarii

Ultimă oră