Sari la conținut

Braşovul din trei epoci, prezentat la „Festivalul Etnovember”

brasovul-din-trei-epoci-prezentat-la-festivalul-etnovember

Ca în fiecare an, în ultima lună de toamnă, la Braşov se desfăşoară Festivalul Etnovember, eveniment ce se va derula în perioada 16 – 18 noiembrie 2019.


    Locurile de desfăşurare vor fi cele în care au avut loc și edițiile anterioare, respectiv Aula Universităţii „Transilvania”, Bastionul Ţesătorilor, Facultatea de Litere a Universităţii „Transilvania”, Centrul Multicultural al Universităţii „Transilvania” şi Biserica Catolică de pe strada Mureşenilor.


În prima zi a festivalului, sâmbătă, 16 noiembrie 2019, la Aula Universităţii „Transilvania”, începând cu ora 13.00, vor fi 28 de expoziţii.

Seara, de la 19.30, la Biserica Catolică de pe strada Mureşenilor e pregătit un concert „Gospel” susţinut de artistul belgian Norbert Detaeye. Printre altele, sâmbătă, va fi prezentată o expoziţie de fotografie din timpul restaurării Clădirii Rectoratului. De asemenea, va fi lansată şi o carte: „Clădirea Rectoratului, contexte istorice şi repere ale restaurării”.

Duminică, 17 noiembrie 2019, de la ora 13.00, la Bastionul Ţesătorilor, pe lângă „Expoziţia 3M”, sunt gata pregătite pentru cei prezenți un târg medieval şi momente artistice ale comunităţilor care locuiesc în Braşov.


   La 17.00 de la bastion va porni un cortegiu cu torţe, care se va opri în Piaţa Sfatului, unde la 17.30 va fi un show fireball cu Trupa Hypnosis.


   Tot duminică, de la ora 13.90, la Centrul Cultural Reduta va fi o piesă de teatru în limba germană.


Luni, 18 noiembrie 2019, începând cu ora 14.00, la Facultatea de Litere e programat maratonul de poezie, iar de la ora 20.00, la Aula Universităţii „Transilvania” va avea loc un concert al trupei „Trei parale”.


..................................................................................................


    Cum arăta Braşovul în anul 1985:

Duminică, la Bastionul Ţesătorilor, braşovenii vor putea participa la mai multe spectacole, dar vor putea vedea şi rezultatele proiectului „Braşov 3M” al Muzeului Judeţean de Istorie!


   Chiar dacă nu face parte din agenda oficială a festivalului, duminică, la Bastionul Ţesătorilor, va putea fi vizitată, în premieră, expoziţia „Braşov 3M”. Vor fi prezentate trei machete ale Braşovului, care reprezintă trei epoci ale oraşului, începând de la perioada medievală la cartierele muncitoreşti din „epoca de aur”, ultima dintre ele terminată recent în cadrul proiectului „Braşov 3M” implementat de Muzeul Judeţean de Istorie Braşov.


    Prima dintre machete, a fost realizată în 1896 oferă o imagine a Cetăţii medievale Braşov. „Macheta prezintă unele erori, însă este spectaculoasă”, a explicat Nicolae Pepene. La Bastionul Ţesătorilor, în dreptul acestei machete este instalat un ecran, pe care este prezentată o scurtă istorie a Braşovului Medieval, fiind inclus şi „Marele incendiu” din 1689, în urma căruia biserica parohială şi-a luat numele de „Biserica Neagră”.

 A doua machetă, a fost realizată în anii ’60, este una a Cartierului Şchei, aşa cum arăta în anul 1887, când era construit şi Colegiul „Andrei Şaguna”. „Macheta este una foarte reuşită şi destul de fidelă”, a explicat Nicolae Pepene. Lângă această machetă, tot pe un ecran, va rula un filmuleţ care prezintă date statistice privind numărul de români, maghiari şi germani din Braşov, până în anul 1949. Totodată, vor rula imagini de epocă cu Junii Braşovului, dar şi legende ale acestora.

Ultima dintre machete a fost realizată anul acesta de liceenii braşoveni care au participat la un modul de arhitectură 3D, realizat de Muzeul Judeţean de Istorie, printr-un proiect finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Practic, tinerii au urmat un curs de iniţiere în proiectarea 3D, apoi unul de amenajare expoziţională. La final, eu au pregătit macheta. „Această machetă reproduce Braşovul muncitoresc, care a început să prindă contur în perioada interbelică. De asemenea, au fost realizate machete individuale cu câteva clădiri emblematice ale Braşovului, construite după Al Doilea Război Mondial”, a explicat Nicolae Pepene.


   Această machetă este una interactivă.

Mai exact, pe margine sunt descrieri ale unor puncte importante din oraş, respectiv Gara Braşov, Spitalul Judeţean şi blocurile de la „Gemenii”, iar dacă se apasă un buton din dreptul acestor obiective, ele sunt localizate pe machetă cu ajutorul unor beculeţe.


     „Macheta a fost realizată după planul oraşului Braşov din anul 1985. Pe acest plan apar cartierele muncitoreşti ale oraşului, cum sunt Astra sau Tractorul. Aceasta este prima machetă care este pusă în valoare cu ajutorul noilor tehnologii”, a mai spus Nicolae Pepene.

Nicolae Pepenel a explicat şi de unde vine denumirea „3 M”: de la cele trei machete ale Braşovului, care pot fi vizitate la Bastionul Ţesătorilor.

Duminică, la această expoziţie intrarea va fi liberă.


     Foto: Macheta 2019 - Braşovul epocii de aur

Macheta 1960 - Cartierul Şchei-ul din 18
             Macheta 1996 - Braşovul medieval

Comentarii

Ultimă oră