Sari la conținut

Braşoveanul cu tumora gigant a fost operat cu succes

brasoveanul-cu-tumora-gigant-a-fost-operat-cu-succes-

O echipă de medici de la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj au extirpat joi o tumoră gigant de la un braşovean de 58 de ani. Intervenţia s-a încheiat după opt ore, iar medicii spun că starea pacientului este stabilă, însă perioada de recuperare va fi dificilă.Bărbatul operat, Florin Vâsculescu, este din Braşov şi avea "o tumoră pelvină gigant" care cuprinsese toate organele pelvine. Pacientul spunea că a aflat în urmă cu doi ani că are cancer colorectal şi s-a operat în Italia, dar boala a recidivat.

Şeful Institutului de Urologie şi Transplant Renal Cluj, Mihai Lucan (foto), a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că pacientului i-a fost făcută o "pelvectomie totală", fiindu-i scoase toate organele din pelvis.

"Operaţia extirpativă şi de reconstrucţie urinară s-a terminat. Pacientului i-au fost scoase toate organele din pelvis – vezica urinară, prostata, ureterele terminale, rectul, iar o parte din vase au fost rezecate şi reconstruite, cu păstrarea conexiunilor vasculare şi nervoase care merg spre membrele inferioare. Concomitent, s-au scos două treimi din osul sacru, împreună cu tumora care-l invada, şi s-a practicat şi derivaţia urinară. S-a scos tot ceea ce era rău. Pacientul este în stare stabilă, iar din punct de vedere medical operaţia a decurs în parametrii de care avea nevoie pentru ca pacientul să treacă peste acest hop şi să se recupereze. Echipa care se ocupă de reconstrucţie încearcă să îi redea omului aparenţa anatomică iniţială”, a declarat Mihai Lucan, citat de Mediafax.ro..

Potrivit acestuia, după intervenţia chirurgicală pentru pacient va urma o perioadă grea, fiind nevoie de o monitorizare atentă a tuturor funcţiilor vitale şi de o perioadă de recuperare.

"Este vorba despre aşezarea pacientului în pat, pentru că a fost operat şi pe partea anterioară şi pe cea posterioară şi trebuie să îi găsim nişte aparate de susţinere, astfel încât evoluţia post-operatorie să nu fie foarte dificilă. Pacientul nu poate sta nici pe spate, nici pe burtă, poate sta doar într-o parte, cu diverse suspensii care să îl ajute să se recupereze. Vom vedea, ulterior, ce mai trebuie făcut pentru prelungirea speranţei de viaţă a pacientului”, a mai spus Lucan.


Comentarii

Ultimă oră