Sari la conținut
branenii-va-invita-la-focul-lui-sumedru

Seara de 25 octombrie va fi, şi în acest an, prilejul comunităţii brănene şi a ospeţilor săi de a se aduna în jurul Focului lui Sumedru, pentru a respecta o veche tradiţie românească. Începând cu ora 19.00, toţi cei care vor să simtă din plin puterea focului şi a credinţelor populare, sunt aşteptaţi pe Platoul Inima Reginei din Bran.

Organizatorii evenimentului, Primăria Bran şi Castelul Bran au pregătit toate elementele unei seri magice.

Atmosfera va fi întreţinută de recitalul formaţiei de muzică populară condusă de Ionuţ Prahoveanu şi de jocul Ansamblului Folcloric ”Zestrea Branului” cu Andreea Jitea solistă. Şi când lemnul va fi să ardă pentru a marca moartea şi renaşterea în speranţa unor recolte bogate, iar copiii vor sări peste jăratec pentru a fi sănătoşi tot anul, vinul fiert şi produsele tradiţionale vor întregi o seară de neuitat.

Focul lui Sumedru, o tradiţie veche de două mii de ani, se organizează, anual, în ajunul Sfântului Dumitru. Pe vremuri, focurile se făceau pe dealuri, pentru a fi văzute de la distanţă.  Tinerii care vor să se căsătorească în decursul anului viitor trebuie şi ei să sară peste foc, iar femeile împart cu această ocazie nuci, mere, struguri şi prune uscate.

La finalul ritualului, participanţii pleacă acasă cu câte un tăciune, pe care-l aruncă în livadă în speranţa unor recolte bogate în anul care vine. O superstiţie a ajunului Sfântului Dumitru spune că dacă în această noapte oile se culcă grămadă, atunci va fi iarnă grea, iar dacă oile vor dormi răsfirate, atunci se aşteaptă o iarnă blândă.

Citeste mai mult: adev.ro/ofc9o5

Comentarii

Ultimă oră