Sari la conținut

BOMBĂ: Doctoriţe puse sub acuzare în cazul morţii Ioanei CALOIAN

bomba-doctorite-puse-sub-acuzare-in-cazul-mortii-ioanei-caloian

Cazul bătrânei de 83 de ani lăsată să plece în pijama şi papuci din Spitalul Tractorul, la începutul lunii martie, şi găsită moartă pe un câmp, şoca Braşovul. Ioana Caloian a fost găsită fără suflare după ce a fost lăsată să plece din spital deşi era confuză, iar temperatura de afară era la limita îngheţului. Bătrâna nu a mai ajuns la familie. A murit de frig. Acum, două doctoriţe au fost puse sub acuzare de procurorii Parchetului Curţii de Apel din Braşov. În cazul dr. Eva Ionel este începută urmărirea penală sub sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz în seviciu şi complicitate la fals în înscrisuri oficiale, iar în cazul dr. Veronica Grigore sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de complicitate la abuz in serviciu şi fals în înscrisuri oficiale. Prezumţia de nevinovăţie fiinţează în cazul celor două doctoriţe până când instanţele vor pronunţa sentinţe definitive.

• Sfârşitul Ioanei Caloian

Cu edem pulmonar, bătrâna a ajuns, iniţial, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă de unde a fost transferată cu o ambulanţă la Spitalul "Tractorul". Ioana Caloian a refuzat internarea, sub semnătură, şi a fost lăsată să plece din instituţia medicală, la ora 7 dimineaţă, în pijama şi papuci, deşi bătrâna era confuză şi temperatura de afară la limita îngheţului. Disperată, familia a cerut ajutor poliţiştilor şi braşovenilor. "Bunica mea a dispărut astăzi (sâmbătă - n.r.), la ora 07.00. Adusă cu ambulanţa de la Spitalul Judeţean la Spitalul ,,Tractorul,, , medicul de gardă a întrebat-o cum se simte, bunica a spus că vrea acasă şi medicul i-a semnat externarea (!!). Bunica a plecat însoţită de o infirmieră care s-a oferit să o ducă la un taxi (!) din spital, în tricou, pantaloni de pijama şi papuci de casă. Taximetristul nu a luat-o. A fost văzută apoi, înfăşurată cu o păturică albă în dreptul unei patiserii de lângă Piaţa Tractorul. Spunea că vrea acasă ,,la Brăila,, şi nu cunoaşte adresa din Braşov. Vă rog...orice detaliu e de ajutor!“, scria, la acea vreme, Crina Coliban, o nepoată a bătrânei, pe o reţea de socializare. În zadar, însă. Bunica ei a fost găsită fără suflare pe un câmp. Murise de frig. ”M-am întors acum din câmp. Părea că doarme, întinsă pe o parte în noroi. Capul şi-l acoperise cu păturica cu care a plecat de acasă. Bluza de pijama era uşor ridicată şi îi vedeam burta goală pe pămîntul îngheţat. Şi...tălpile goale! Pentru tălpile goale în care te-au lăsat să pleci din spital, bunico, o să devii motivul pentru care alţi bătrâni nu vor mai muri!“ scria, în luna martie, Crina Coliban.

• Moarta e de vină?

Direcţia de Sănătate Publică din Braşov, la solicitarea Ministerului Sănătăţii, a efectuat, la acea vreme, un control în acest caz. Potrivit echipei de control, ,,(…) pacienta a fost împiedicată în câteva rânduri să plece, având în vedere şi ţinuta sumară în care se afla, dar în final, ca urmare a insistenţelor acesteia (n.r. Ioana Caloian) şi neprezentării niciunui aparţinător, a fost condusă de o infirmieră care îşi încheiase serviciul într-o staţie de taxi, de unde a plecat cu o maşină”. În ceea ce priveşte situaţia medicului care a examinat-o pe Ioana Caloian, la Spitalul ,,Tractorul,,, echipa de control a notat: ,, (…) O altă problemă identificată a fost aceea că medicul titular de gardă la pavilionul Tractorul a cărui parafă se regăseşte în registrul de consultaţii nu a fost, de fapt, prezent, acesta delegând un alt medic, ce nu se află în relaţie contractuală cu spitalul, să îi preia atribuţiile, fără a informa în prealabil conducerea S.C.J.U. Braşov. Acest fapt este în curs de investigare la nivelul spitalului de o comisie de anchetă, precum şi de organele de cercetare penală”. S-au aplicat, mai întâi, sancţiuni la nivelul comisiei de disciplină a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Braşov, iar acum, intervin procurorii.

• Două doctoriţe sunt puse sub acuzare

Iniţial, în dosarul penal deschis în acest caz a fost începută urmărirea penală ,,in rem,, , pe faptă şi nu pe persoane. Acum, procurorii Parchetului Curţii de Apel din Braşov le-au pus sub acuzare pe cele două doctoriţe vizate în acest caz. Medicul titular de gardă, în pavilionul ,,Tractorul,, , dr. Eva Ionel, este urmărită penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz în seviciu şi complicitate la fals în înscrisuri oficiale. Doctoriţa delegată să preia atribuţiile medicului de gardă la acea vreme, Veronica Grigore, care nu avea contract cu Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Braşov, este urmărită penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de complicitate la abuz în serviciu şi fals în înscrisuri oficiale. Dr. Eva Ionel şi dr. Veronica Grigore beneficiază de prezumţia de nevinovăţie până când instanţele vor pronunţa sentinţe definitive.

Comentarii

Ultimă oră