Sari la conținut

...chiar şi pentru ştiinţa doctorilor. Înainte însă de a vă gândi dacă trebuie să vă alarmaţi, ţineţi cont că aceste boli sunt destul de rar întâlnite sau doar în anumite condiţii- cum ar fi sindromul studenţilor la medicină, asemănător prin manifestări cu ipohondria. În acest caz, pacienţii au impresia că suferă de bolile pe care le studiază. Statisticile spun că 80% dintre studenţii la medicină sunt afectaţi, mai ales atunci când învaţă despre maladii îngrozitoare.

Iată alte câteva boli ciudate:

Sindromul excitarii sexuale permanente. Se poate întâlni doar la femei, indiferent de vârstă. Este prezentat de doctori drept “o senzaţie intensă de congestie a organelor genitale, în lipsa dorinţei sexuale”. Altfel spus, pacienta se trezeşte în plin orgasm, oriunde s-ar afla, indiferent de activitatea pe care o prestează, deoarece corpul ei acţionează independent de voinţă. Cauzele apariţiei bolii nu sunt cunoscute cu exactitate, dar se consideră că nu au legătură cu tulburările hormonale sau sexualitatea. Persoanele afectate nu se mai pot concentra, nu mai pot munci, având o stare de anxietate continuă, pentru că orice vibraţie din mediul înconjurător le pot provoca un orgasm. Singurul tratament pe care îl au la îndemână este o terapie psihologică.


Sindromul gurii în flăcări. Se manifestă printr-o senzaţie puternică de arsură, localizată la nivelul cavităţii bucale. Uneori durerile nu pot fi calmate cu nimic, fiind foarte severe. Doctorii nu au răspuns la aceste simptome, totuşi au găsit un tratament pentru ameliorarea de moment a acestora.


Sindromul capului care explodează. Se manifestă în timpul somnului, astfel încât persoanele afectate nu suferă fizic, în schimb, experimentează frica şi anxietatea. Pacienţii aud zgomote care vin din capul lor, acestea fiind foarte puternice, asemănătoare exploziilor. Cauza sindromului nu este foarte bine cunoscută, dar se presupune că se datorează stresului. Dispare adesea fără vreun tratament.


Sindromul mâinii străine. Este o boală neurologică, provocată de o traumă a creierului. Bolnavul se simte ca şi cum şi-ar fi pierdut controlul asupra propiei mâini. În cazurile extreme, pacientul are confruntări violente cu propia mână, pe care o acuză că încearcă să-l stranguleze în somn. Simptomele pot fi tratate, dar boala nu se vindecă niciodată.


Sindromul cadavrului ambulant. Persoanele afectate cred că sunt moarte, că putrezesc sau că şi-au pierdut sufletul,  părţi corporale ori anumite organe interne. Sindromul a fost descris pentru prima oară în 1800 de către neurologul francez Jules Cotard. Simptomele sunt variate. De exemplu, un pacient nu mai consumă nimic deoarece el consideră că nu mai are stomac; altul are tentative de suicid pentru că se crede deja mort sau nemuritor. O terapie curativă nu a fost descoperită, obţinându-se doar mici efecte pozitive cu ajutorul terapiei electroconvulsive.


Sindromul Moebius. Sau paralizia facială congenitală. Se caracterizează prin neputinţa pacienţilor de a forma expresii faciale. Aceştia nu pot să-şi mişte muşchii feţei, astfel încât nu pot zâmbi, nu se pot încrunta şi nici măcar clipi. Prezintă totodată dificultăţi de înghiţire şi le este foarte greu să-şi mişte ochii dintr-o parte în alta. Este o boală neurologică înnăscută. Nu există tratament curativ ci doar unul simptomatic, pentru fiecare manifestare în parte. De exemplu corectarea chirurgicală a defectelor fizice, prin transplanturi musculare la nivel facial.


Sindromul accentului străin. Poate afecta controlul asupra buzelor, limbii şi corzilor vocale. De obicei apare după anumite traume asupra creierului, cum ar fi lovire sau accident vascular. Prima oară s-a menţionat despre acest sindrom în 1941, când o tânără din Norvegia, rănită într-un bombardament, s-a trezit vorbind cu accent nemţesc.


Sindromul Ierusalim. Este o formă de manie religioasă, care apare în rândul vizitatorilor din Ţara Sfântă. Boala a fost descrisă în anii `30, de către psihiatrii israelieni, drept o afecţiune care îi determină pe unii turişti să creadă despre ei că sunt reîncarnarea unor sfinţi şi că au de îndeplinit misiuni religioase, urmând să ţină predici pe stradă. Ghizii turistici au fost avertizaţi asupra simptomelor ce apar în acest caz: victima începe să fie agitată, vrea să viziteze Ierusalimul de una singură, devine obsedată de curăţenie şi puritate, îşi pregăteşte o robă albă din aşternuturile de la hotel, strigă versuri din Biblie, ţine o predică confuză îndemnând oamenii la un trai moral.


Sindromul Alice în Ţara Minunilor. Este o boală temporară asociată în genere cu migrenele, dar poate fi provocată şi de tumori pe creier sau droguri halucinogene. Cei afectaţi văd lucrurile distorsionat, fie mult mai mari- macropsie, fie mult mai mici- micropsie, decât sunt acestea în realitate.

Comentarii

Ultimă oră