Sari la conținut

Belarus a interzis importurile de pui din România, din cauza focarului din Zărneşti

belarus-a-interzis-importurile-de-pui-din-romania-din-cauza-focarului-din-zarnesti


Belarusul a impus restricţii temporare importului de pui din România, din cauza unui focar al bolii Newcastle (RNA) (pseudopestă aviară)  înregistrat la Tohanu Vechi,  a anunţat Departamentul pentru Supraveghere Veterinară şi Alimente din cadrul Ministerului belarus al Agriculturii şi Alimentaţiei, relatează agenţia BelTA, citat de gandul.info.

Pe 15 octombrie, Belarusul a interzis temporar importul de pui vii, ouă pentru incubator, carne de pui şi toate tipurile de pui procesat, pene şi nutreţ, cu scopul de a preveni răspândirea bolii, adaugă agenţia, fără să facă alte precizări.

Boala Newcastle este o boală contagioasă care afectează atât specii domestice, cât şi sălbatice de păsări. Virusul care o produce este transmisibil la om, producând conjunctivite şi simptome de gripă.

Prof. dr. Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului de Boli Infecţioase "Matei Balş" din Bucureşti, a declarat pentru gândul că boala Newcastle se tratează asimptomatic. "Nu este o afecţiune gravă. Se tratează cu paracetamol şi medicamente antiinflamatoare. Pentru a preveni contaminarea cu virusul responsabil de această afecţiune este indicat ca atunci când preparăm carnea, mai exact când o tranşăm, să evităm să ne atingem gura şi ochii cu mâinile înainte de a ne spăla", a precizat prof. dr. Streinu Cercel. Medicul a mai spus că virusul se distruge atunci când carnea de pui este preparată, atât prin fierbere, cât şi prin prăjire.

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Braşov a anunţat,astăzi, că a fost confirmat şi de laboratorul din Bucureşti focarul de pseudopestă aviară din localitatea Tohanu Vechi, Zărneşti. Până acum 200 de păsări au murit din cauza bolii, iar altele 150 au fost omorâte. În prezent inspectorii sanitari au stabilit zone de protecţie şi supraveghere pe o rază de zece kilometri, unde au fost luate măsuri de restricţie în ceea ce priveşte circulaţia păsărilor. Conducerea Direcţiei Sanitar Veterinare spune că nu există motive de îngrijorare pentru că focarul este sub control şi  până în acest moment nu există dovezi de răspândire a bolii.


Comentarii

Ultimă oră