Sari la conținut
becurile-clasice-interzise-la-vanzare

De la 1 ianuarie 2013, în toate statele membre ale Uniunii Europene a fost interzisă vânzarea becurilor cu incandescenţă cu o putere de 25 de waţi, după ce în anii trecuţi au fost interzise, pe rând, becurile cu incandescenţă de puteri mai mari. Astfel, în ultimii trei ani, au fost interzise becurile cu incandescenţă de 100, 60 şi, respectiv 40 de waţi.

Motivul acestei decizii ţine de reducerea consumului de energie electrică, notează economica.net.

Consumatorii vor putea să le înlocuiască cu becuri fluorescente compacte, care consumă cu 75% mai puţină energie decât cele cu incandescenţă, sau cu halogene, echivalente cu cele incandescente din punctul de vedere al calităţii iluminării, dar care consumă cu 25-50% mai puţin decât acestea din urmă.

Lămpile moderne LED ar putea fi succesoarele naturale ale celor cu incandescenţă din punctul de vedere al calităţii, ele permiţând în plus economisirea a până la 70% din energia consumată. Dar preţul lor ridicat, cuprins între 15 şi 25 de euro, în comparaţie cu un euro cât costă un bec tradiţional, este obstacolul major ce împiedică extinderea utilizării lămpilor LED.

Comentarii

Ultimă oră