Sari la conținut
au-cinstito-pe-sfparascheva

A fost o mare de oameni la biserica ce poartă hramul Sfintei Parascheva, cunoscută şi sub numele de Paraschiva şi sărbătorită de Biserica Ortodoxă în fiecare an pe 14 octombrie. Oamenii au venit din toate colţurile Braşovului să se roage pentru sănătate şi pentru iertarea păcatelor. Mulţi dintre ei au aprins lumânări pentru sufletele celor vii, dar şi pentru morţi.
„Ne rugăm pentru tot ce se poate. Sănătate, asta e în primul rând. Familie, copii, nepoţi, pentru toate” a spus o credincioaşă.
„E o sărbătoare deosebită, şi e o Sfântă a Lui Dumnezeu şi a Lui Iisus Hristos, şi ne închinăm şi ne rugăm pentru sănătate  şi pentru iertarea păcatelor noastre” a spus o altă creştină.
Cimitirul din preajma Bisericii Sfânta Cuvioasă Parascheva este unul special.
Pentru că aici sunt înmormântaţi, printre alţii, compozitorul Iacob Mureşianu, profesorul Andrei Bârseanu, dar şi filologul Sextil Puşcariu.
Sfânta Parascheva s-a născut în Epivatos, un sat situat pe lângă mare, nu departe de cetatea Calicatria, unde s-a călugărit de tânără, împreună cu fratele ei, Evtimie. A trăit o viaţă în pustiu, rugându-se neîncetat. Într-o noapte i s-a arătat un înger, care i-a spus să se întoarcă acasă, căci acolo trebuie să moară.
Aşa a şi făcut şi a murit la 27 de ani. Sfânta Parascheva s-a arătat în visul a doi oameni evlavioşi şi a cerut ca trupul ei să fie scos din mormânt. După mulţi ani sfintele moaşte au ajuns la Iaşi, unde se află şi acum. Acestea au făcut minuni pentru foarte mulţi credincioşi.

Comentarii

Ultimă oră