Ordonanţa 11/2019, care interzice ţinerea în mână sau folosirea de către şoferi a telefonului mobil şi a celorlalte dispozitive asemănătoare, în timp ce se află în mişcare cu maşina (deci nu şi la semafor sau în timp ce staţionează în alte locuri), a fost luată în serios de poliţiştii din întreaga ţară şi au fost înregistrate primele „victime”. Zeci de amenzi au fost date, deja, şi în judeţul Braşov.
 
Poliţiştii de la Serviciul Rutier al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Braşov au aplicat 53 de sancţiuni contravenţionale, însumând 13.300 de lei, în primele 10 zile de la intrarea în vigoare a normelor care le interzic şoferilor să pună mâna pe telefon sau pe alte dispozitive asemănătoare, în timp ce sunt în mişcare cu maşina.
Potrivit datelor pe care mytex.ro le-a obţinut din partea reprezentanţilor IJP Braşov, la cerere, 43 dintre sancţiunile contravenţionale au fost aplicate pentru nerespectarea prevederilor articolului 101, alin 1, pct 19 al OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, modificată prin OUG 11/2019.
Conform acestui articol, „constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni următoarele fapte săvârşite de persoane fizice: ţinerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul pentru care nu este prevăzută obligativitatea deţinerii permisului de conducere, aflat în mişcare, a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video, de către conducătorul acestuia”.
Alte cinci sancţiuni contravenţionale au fost aplicate pentru nerespectarea prevederilor articolului 100, alin 3, lit. h, care prevede următoarele: „constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni și cu aplicarea sancțiunii contravenționale complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile săvârșirea de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a următoarelor fapte: ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai aflate în mișcare, a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video, concomitent cu încălcarea unei reguli pentru circulația vehiculelor”.
În fine, poliţiştii rutieri braşoveni au aplicat în intervalul 12 - 21 octombrie, cinci sancţiuni contravenţionale aflate în concurs cu nerespectarea prevederilor art. 100, alin. 3, lit. h (n.r. cel menţionat anterior). De asemenea, în această perioadă au fost reţinute cinci permise de conducere pentru nerespectarea prevederilor menţionate, conform bilanţului.
Nici un comentariu la articolul "ATENŢIE! Zeci de amenzi, la BRAŞOV, pentru şoferii prinşi cu telefonul în mână! Bilanţul primelor zile de la intrarea în vigoare a Ordonanţei 11"
Posteaza un comentariu

Nume

Comentariu

some error text here