Dacă eşti prins vorbind la telefon în trafic, amenda este de 195 de lei. Iar dacă parchezi în loc nepermis, rămâi fără 400 de lei.
Amenzile se calculează în puncte, iar un punct reprezintă 10% din salariul minim pe economie. Cum acesta va creşte de la 1 ianuarie 2015 la 975 de lei, înseamnă că după Revelion şoferii vor scoate mai mulţi bani din buzunar dacă încalcă regulile de circulaţie rutieră. Mai exact, vor plăti câte 97,5 lei pentru fiecare punct încasat. În funcţie de gravitatea contravenţiilor comise, sancţiunile încep de la 195 de lei şi pot ajunge la 1.950 de lei. Vor fi în total, potrivit Codului Rutier, patru clase de contravenţii, fiecare amendată gradual, în funcţie de cât de serioasă e fapta. Pe scurt, dacă încalcă regulile de circulaţie cuprinse de clasa I, şoferul este penalizat cu 2 sau 3 puncte-amendă, la clasa a II–a penalizarea este de 4 sau 5 puncte, la clasa a III-a – de la 6 la 8 puncte-amendă, iar la clasa a IV-a – de la 9 la 20 de puncteamendă.
De exemplu, lipsa centurii de sigurantă va fi pedepsită cu două puncte de penalizare şi o amendă de la 195 la 300 de lei. Aceeaşi sancţiune este valabilă şi pentru oprirea în loc nepermis, depăşirea vitezei legale cu 10-20 km/h, oprirea neregulamentară sau circulaţia pe “interzis”. Cu amenzi de la 390 de lei până la 487,5 lei sunt sancţionate şi staţionarea neregulamentară, depăşirea vitezei legale cu 20-30 km/h sau intrarea într-o intersecţie blocată.