Sari la conținut
atentie-la-vanzatorii-ambulanti

Inspectoratul de Poliție al Județului Brașov atrage atenția cetățenilor cu privire la unul din modurile de operare adoptate de infractorii voiajori: aceștia se prezintă drept vânzători ambulanți și oferă spre vânzare diverse bunuri (produse cosmetice/de curățenie, produse electrocasnice, etc) sau afirmă că doresc să achiziționeze bunuri de la cetățeni (fier vechi, electrocasnice uzate, produse alimentare).


Acesta este doar un pretext pentru ca infractorii să observe unde țin victimele banii sau lucrurile de valoare, iar prin distragerea atenției, pot comite cu ușurință furturi. Metoda aceasta poate fi întâlnită atât pe stradă, unde infractorii abordează cetățenii și îi deposedează de sume de bani, dar și în locuințele victimelor unde li se permite accesul sub pretextul de a vinde/cumpăra anumite bunuri.


Pentru a evita să deveniți ținte ale unor astfel de infractori, Poliția Brașov vă recomandă să țineți cont de următoarele sfaturi:


l Fiți circumspecți atunci când o persoană necunoscută vă abordează pe stradă, pretinzând că oferă spre vânzare diverse bunuri sau insistă să vă însoțească acasă pentru a vă arăta mai multe produse!
l Rețineți regula conform căreia banii/bunurile de valoare nu trebuie ținute niciodată la vedere, pentru a diminua astfel posibilitatea de a deveni ținte sigure ale unor infractori!
l Refuzați să vă deplasați în locuri retrase, mai ales noaptea, la insistențele unor vânzători ambulanți!
l Nu țineți în locuință sume mari de bani, bijuterii sau obiecte de valoare;
l Nu acceptaţi să oferiți la schimb bunuri pentru ceea ce ce vi se oferă spre vânzare (de exemplu, să oferiți bunuri de valoare sau bijuterii în locul banilor), s-ar putea să fiți înșelați cu privire la valoarea/calitatea bunurilor primite;
l Nu permiteţi accesul în locuinţă sau în curtea imobilului persoanelor necunoscute care se oferă să cumpere/să achiziționeze diverse bunuri – vor profita de neatenţia dumneavoastră şi ulterior veţi constata că v-au fost sustrase bunuri de valoare sau sume de bani;
l Nu comunicaţi niciodată informaţii personale confidenţiale (CNP, serie buletin, conturi bancare,program zilnic etc.) sau date despre familie, prieteni, vecini sau cunoscuţi persoanelor care se prezintă la ușa dvs pentru a cumpăra/vinde bunuri.


Dacă totuși ați devenit victima unui vânzător ambulant sau ați fost martor la o astfel de faptă, reţineţi cât mai multe semnalmente ale acestuia: înălţime, trăsături ale feţei, semne particulare, vestimentaţie, particularităţi în vorbire sau comportament şi sunați la 112!

Comentarii

Ultimă oră