Sari la conținut

Meteorologii atenţionează că urmează trei zile de foc, în care temperaturile vor depăşi 35 de grade C. Ieri, indicele de radiaţii ultraviolete a trecut, în Braşov, de valoarea 8, pe o scală de la 0 la 11 şi se va menţine ridicat până mâine după-amiază.
Riscuri din cauza ultravioletelor. Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), astăzi, indicele de radiaţii în Braşov este de 8,4. Persoanele cu pielea deschisă la culoare au un risc mai mare să sufere de cancere cutanate din cauza expunerii la radiaţiile ultraviolete, motiv pentru care trebuie să se protejeze mult mai bine. Pe lângă arsuri şi eritem (înroşirea pielii), radiaţiile mai pot provoca leziuni ale pielii, precanceroase sau canceroase, tumori benigne, dilatarea vaselor de sânge, hiperpigmentări, scăderea elasticităţii pielii şi, implicit, ridare şi uscare excesivă, avertizează medicii dermatologi.
Cum se calculează indicele. Potrivit ANM, valoarea indicelui UV în condiţii de cer senin este estimată în funcţie de concentraţia stratului de ozon, localizarea geografică, poziţia soarelui, aerosoli. Din acest motiv, indicele UV poate avea valori diferite în zile diferite în aceeaşi localitate, sau în aceeaşi zi în localităţi diferite. La determinarea lui se ţine cont de lungimile de undă ale radiaţiei ultraviolete care sunt cele mai periculoase pentru pielea umană (100nm - 400nm). Indicele UV indică relativ gradul de risc prin expunerea la radia- ţia ultravioletă. Scara indicelui este de la 0 la 11+.
Protecţie cu ochelari, umbrele, haine speciale. Medicii dermatologi recomandă ca mai ales pentru perioadele cu risc maxim (între orele 10.00 şi 18.00) să se limiteze expunerea la lumină, să se folosească creme de protecţie solară cu factor între 30 şi 50 (mai ales de către cei care au o piele deschisă la culoare). De ajutor pot fi şi ochelarii cu lentile speciale care protejează de ultraviolete, umbrelele sau chiar hainele care sunt special concepute pentru a proteja organismul de radiaţii. Odată cu week-end-ul, radiaţiile ultraviolete nu vor mai fi periculoase. Temperatura va scădea cu până la 10 grade Celsius şi va ploua.

Comentarii

Ultimă oră