Sari la conținut

Atenție la cozonacul din magazine! Conține mulți aditivi

atentie-la-cozonacul-din-magazine-contine-multi-aditivi

Mai este puțin și Sărbătorile ne vor bate la ușă. Pregătirile pentru Crăciun vor fi în toi, iar printre cele mai căutate alimente vor fi cozonacii. Pentru gospodinele care nu vor avea timp să-i facă în casă, aceștia pot fi găsiți și în comerț. Aici intervine marea atenție pentru că mai nou, producătorii acestora nu respectă rețeta tradițională, se arată în cea mai nouă cercetare realizată de Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România, conform știripesurse.

Într-un studiu realizat de către o echipă de experți a Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorului din România, coordonată de către conf. univ. dr. Costel Stanciu, s-a constatat că în afară de făină, zahăr, drojdie, sare iodată, în „cozonacul” industrial se găsesc și următoarele ingrediente: spărtură de soia, șrot de soia, făină de soia degresată, amidon din porumb, ou praf, pudră de albuș de ou, fibre de cartofi, zer praf, oțet din vin, făină de orz, lapte praf, gluten din grâu, ulei de palmier, ulei de rapiță, enzime, drojdie comprimată, făină de porumb, griș de grâu, pudră de zer, conservanți, coloranți, agenți de îngroșare, agenți de umezire, emulsifianți, corectori de aciditate, stabilizatori.
     Niciunul din produsele analizate nu respectă rețeta tradițională a cozonacului, care conține făină tip 000, lapte dulce, zahăr, ouă, unt, umplutură de diferite tipuri.
     Au fost analizate 31 de produse, în toate fiind identificați 30 de aditivi alimentari. Aceștia pot afecta sănătatea dacă sunt folosiți în exces.

Comentarii

Ultimă oră