Sari la conținut

Ministerul Sănătăţii recomandă românilor să evite consumul de ciuperci cumpărate "de la colţ de stradă" sau culese din pădure, chiar dacă ştiu să le deosebească pe cele comestibile de cele otrăvitoare, amintind totodată simptomele care pot apărea în cazul intoxicaţiilor. Simptomele intoxicaţiei cu ciuperci variază şi ele, în funcţie de tipul de ciuperci mâncate, "mai exact de tipul de toxină conţinută de acestea", dar şi de durata perioadei de incubaţie. "Intoxicaţiile cu perioadă de incubaţie scurtă, cazuri în care simptomele apar în minimum 15 minute şi maximum trei ore de la consumul ciupercilor, se manifestă prin scăderea tensiunii arteriale, halucinaţii, tulburări nervoase, salivaţie abundentă, lăcrimare, micşorarea pupilei, dureri abdominale, scăderea pulsului, transpiraţii. Intoxicaţiile cu perioadă de incubaţie lungă, la care simptomele apar după cel puţin 12 ore de la consumul ciupercilor, se manifestă prin greţuri, vărsături, diaree, tulburări gastrointestinale, icter, hemoragii, tulburări neurologice, encefalopatie, manifestări renale grave, afecţiuni hepatice, hipoglicemie", susţin medicii care atrag atenţia că în cazul intoxicaţiilor cu perioadă de incubaţie lungă, la două zile după consum apar coma şi, apoi, decesul.

Comentarii

Ultimă oră