Sari la conținut

Astăzi îl celebrăm pe Cuviosul Dimitrie cel Nou Basarabov

astazi-il-celebram-pe-cuviosul-dimitrie-cel-nou-basarabov

Dacă întreaga creştinătate l-a sărbătorit ieri cu mare veselie pe Sf Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, e bine de ştiut că mai există un Sfânt Dumitru, diferit de cel dintâi, specific doar zonei din preajma Romaniei, care este sărbătorit astăzi , pe 27 octombrie. I se spune Cuviosul Dimitrie cel Nou Basarabov.


   Aşadar, sărbătoare dupa sărbătoare! Sfântul Dimitrie Basarabov este unul dintre cei mai importanți Sfinți, neromân după trup, dar cu moaștele aflate pe teritoriul țării noastre.


   Cuviosul Dimitrie cel Nou Basarabov s-a născut pe meleaguri vecine, în satul Basarabi, la sud de Dunare, pe teritoriul Bulgariei, la 80 km de Bucureşti. A trăit în secolul al 13-lea, ducându-şi cea mai mare parte a vieţii într-o peşteră şi a fost foarte credincios.


   Legenda povesteşte că într-una dintre zile, din neatenţie, a călcat peste un cuib de păsări, omorând toţi puii din el. Îndurerat de întâmplare, se spune că şi-a pedepsit piciorul vinovat, mergând cu el desculţ, vreme de trei ani, prin arşiţă, ploaie ori viscol. Bunătatea, smerenia şi iubirea faţă de Dumnezeu şi tot ce e viu i-au caracterizat viaţa. Nu se ştie exact nici când a intrat în mănăstire, nici când a trecut la cele veşnice.


   Înainte să îi vină vremea să moară s-a aşezat între două lespezi de piatră, pe malul Lomului, ca într-un sicriu şi a aşteptat ca aluviunile râului să-i acopere trupul pamântesc.


   Iar celebritatea i-a fost adusă de o minune! După aproape 30 de ani, au început întâmplările minunate. O tânăra bolnavă a visat că Sfântul Dimitrie Basarabov i-a promis că o vindecă dacă părinţii săi îi vor scoate moaştele din râu. Le-a indicat exact locul. Ceea ce s-a şi întâmplat, după ce oamenii i-au descoperit corpul neputrezit, moaştele sfântului fiind aduse în biserica din Basarabi. De atunci, sfintele lui moaşte continuă să facă minuni.


    În 1774, în vremea războiului ruso-turc, invazia turcească a determinat credincioşii să mute moaştele în ţara Românescă, cu intenţia de a le duce în Rusia. Ele au rămas, până la urmă, în Bucureşti, fiind duse în Catedrala Mitropolitană Patriarhală , unde sunt păstrate într-o raclă de argint.


   Sfântul Dimitrie cel Nou Basarabova fost declarat ocrotitor al Capitalei, iar harul său s-a făcut simţit prin numeroasele minuni şi vindecări petrecute de atunci încoace.


    Biserica organizează an de an momente speciale închinate Sărbătorii Sfântului Dimitrie cel Nou.


   Manifestările închinate Sărbătorii Sfântului Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureştilor reunesc an de an o mulţime de credincioşi, iar procesiunea închinată Sfântului se desfăşoară pe o durată de mai multe zile.


   Mii de pelerini merg an de an, cu evlavie în Dealul Patriarhiei să se închine sfintelor moaşte ale lui Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor. Credincioşii participă şi la sfintele slujbe oficiate, cu acest prilej special, în Catedrala Patriarhală.


  Românii, credincioşi din fire şi dornici de miracole şi minuni fac şiruri de kilometrii pentru a se închina la Sfintele Moaşte şi pentru a primi o speranţă în plus!

De Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou tradiția spune că este bine să ajuți oamenii care îți cer ajutorul și nu trebuie sub nicio formă să faci treburi gospodărești în această zi.


   Aşadar şi astăzi e sărbătoare (trecută cu cruce neagră în calendar ). Ieri l-am celebrat pe Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir, azi îl sărbătorim pe SFÂNTUL DIMITRIE CEL NOU BASARABOV, ocrotitorul Bucureştiului.

Comentarii

Ultimă oră