Sari la conținut

Astăzi e ziua lui Mickey Mouse! Împlineşte 88 ani!

astazi-e-ziua-lui-mickey-mouse-implineste-88-ani

Mickey Mouse, şoricelul desenat de Walt Disney în 1928, care a devenit mascotă a companiei Disney, nu e aşa de tinerel pe cât pare!

Împlineşte, astăzi 18 noiembrie 2016 , 88 de ani de la prima lui apariţie într-un film de animaţie.


   Mickey Mouse, cel mai celebru şoricel din istorie, a fost desenat de Walt Disney în tren, în timpul unei călătorii de la New York spre Los Angeles. Prima versiune a personajului nu purta încă mănuşi albe şi a primit numele Mickey la sfatul soţiei lui Walt Disney, căreia i se părea mai potrivit decât Mortimer, aşa cum voia să îl boteze Disney.


   Prima lui apariţie „în lume” a fost într-un film de animaţie intitulat "Steamboat Willie".

În mai 1929, Mickey Mouse a rostit primele cuvinte.

Deşi "Steamboat Willie" este primul desen animat sonor, Mickey nu rostea încă nici-un cuvânt, ci fluiera şi fredona un cântecel. Abia în 1929 Walt Disney i-a împrumutat propria voce, în filmul de animaţie "The Carnival Kid", animatorul continuând să fie vocea şoricelului pentru următorii 20 de ani. Ulterior, vocea lui Mickey a fost asigurată de Jimmy MacDonald, Wayne Allwine şi de Bret Iwan.

Pe 7 martie 1932, Mickey Mouse a primit premiul Oscar!

În 1932, Walt Disney a produs 14 filme cu Mickey Mouse, stabilind un record rămas în istorie, iar, în acelaşi an, animatorul a primit un premiu Oscar special pentru crearea îndrăgitului personaj. Societatea Naţiunilor, precursoarea ONU, i-a decernat de asemenea un premiu, "considerând că Mickey, apropie popoarele şi culturile din toată lumea."

  Pe 15 ianuarie 1940, Mickey Mouse a aparut în primul său lung-metraj.

Pe 15 ianuarie 1940, Mickey Mouse a revenit pe marele ecran, de data aceasta cu un rol important. A fost a protagonistul primului său lungmetraj, musicalul de animaţie "Fantasia", bazat pe poemul simfonic al compozitorului Paul Dukas "Ucenicul vrăjitor".

Şoricelul lui Disney a apărut ulterior în lugmetrajele "Fun and Fancy Free" (1947), "Cine vrea pielea lui Roger Rabbit/ Who Framed Roger Rabbit" (1988) şi "Dingo and Max" (1995).

Pe 17 iulie 1955, Mickey Mouse, a devenit mascota studiourilor Disney. Tot Mickey Mouse a inaugurat primul parc tematic creat de Walt Disney, în Anaheim, California.

Până în prezent, Mickey Mouse a apărut în peste 120 de animații diferite. Nu doar că a inspirat cele mai celebre parcuri tematice din lume și apare în numeroase turnee Disney On Ice și Disney Live!, dar Mickey Mouse continuă să își îndeplinească rolul de muză pentru toate creațiile Disney.

În 2017, Mickey Mouse și prietenii săi vor fi protagoniștii unui nou serial animat „Mickey and the Roadster Racers”, program destinat preșcolarilor la Disney Junior.


   Walt Disney (1901 - 1966), inovator al filmului de animaţie şi cofondator al studioului de producţie Walt Disney Company, a fost nominalizat la 61 de premii Oscar şi la şapte premii Emmy, deţinând recordul pentru cele mai multe nominalizări la trofeele Academiei americane. Disney şi echipa sa au creat unele dintre cele mai celebre filme din lume şi cele mai cunoscute personaje, inclusiv pe cel pe care majoritatea îl consideră alter ego-ul său, Mickey Mouse.

Comentarii

Ultimă oră