Sari la conținut
arderea-miristilor-este-interzisa

Agenția pentru Protecția Mediului Braşov aduce la cunoştinţa proprietarilor și deţinătorilor de terenuri (cu titlu sau fără titlu) că arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase, fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului (APM Braşov) şi fără informarea, în prealabil, a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă, dispoziție prevăzută în O.U.G. nr. 195/2005 privind protecția mediului, completată și modificată este strict interzisă.
Nerespectarea acestor prevederi legale se sancţionează cu amendă contravenţională al cărei cuantum este cuprins între 3.000-6.000 lei pentru persoane fizice şi respectiv între 25.000-50.000 lei pentru persoane juridice.
Arderea miriștilor, stufului, tufărișurilor și vegetației ierboase din ariile naturale protejate și de pe terenurile supuse refacerii ecologice constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă penală de la 30.000 la 60.000 lei, dacă sunt de natură să pună în pericol viața ori sănătatea umană, animală sau vegetală.
Autoritatea de mediu (APM Braşov) își va da acceptul în cazul în care arderea miriștilor și a resturilor vegetale se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici, în baza următoarelor acte:
- act doveditor privind prezența bolilor sau dăunătorilor pe terenul care face obiectul solicitării, emis de Directia Fitosanitară;
- notificare către Inspectoratul pentru Situații de Urgență din care să reiasă asumarea conformării cu prevederile Ordinului MAI nr. 163/2007 pentru aprobarea Normelor generale de apărare împotriva incendiilor;
- notificare către Garda Națională de Mediu-Comisariatul Județean Brașov;
- acceptul primăriei din localitatea pe care se află situat terenul.

Facem precizarea că APM Brașov a înștiințat toate primăriile din județ pentru a informa populația cu privire la interzicerea incendierilor necontrolate ale miriştilor, stufului, tufărișurilor și vegetației uscate, precum și la consecințele nerespectării legislației de mediu în acest sens.

Comentarii

Ultimă oră