Sari la conținut
anul-scolar-20192020-nu-va-fi-inghetat

Anul şcolar nu va fi îngheţat, ci reluat după ce se încheie pandemia. Evaluarea Naţională şi Bacalaureatul, vor fi susținute în vara 2020. Pentru că a conştientizat că educaţia on-line e doar un concept, Ministerul Educaţiei a decis ca examenele să nu cuprindă materia din semestrul al doilea al acestui an.

Monica Anisie: „În orice situație, chiar și în scenariile cele mai sumbre, vom încheia anul școlar 2019-2020”!

Anul şcolar 2019-2020 nu va fi îngheţat, a dat, ieri, asigurări, ministrul Educaţiei, Monica Anisie, într-o videoconferinţă transmisă pe pagina de facebook. „În contextul informaţiilor deţinute până în prezent privind evoluţia pandemiei de SARS-CoV-2, scenariul de lucru prevede reluarea cursurilor în învăţământul preuniversitar şi universitar în decursul lunii iunie. În funcţie de evoluţia pandemiei de coronavirus, aceste măsuri pot suferi modificări”, a informat Ministerul Educaţiei.

Și, pentru că anul școlar nu va fi îngheţat, examenele de final de ciclu gimnazial, respectiv liceal vor avea loc. „Cel mai probabil în luna iulie”, a afirmat Monica Anisie. Însă, pentru că mai marii de la educaţie au conştientizat că şcoala on-line – cel puţin în mediul rural – e un concept frumos, dar care nu se regăsește concret în realitate, ministrul Anisie a anunţat că programa de examen pentru Evaluarea Naţională şi Bacalaureat nu va cuprinde materia aferentă semestrului al II-lea.



  BAC-ul special, anulat (la fel și simulările de examene)


   Evaluările pentru clasele a II-a, a IV-a, a VI-a, olimpiadele şi concursurile şcolare, precum şi simulările pentru examenele naţionale vor fi anulate, a mai anunţat Ministerul. Totodată, sesiunea specială a Examenul Naţional de Bacalaureat pentru olimpici va fi anulată.

Ministrul a anunțat marți că Bacalaureatul și Evaluarea Națională ar putea avea loc în iulie, însă fără materia din semestrul al doilea.



     Tezele, doar cu ce s-a studiat până la 11 martie 2020


    Situaţia şcolară a elevilor se va încheia cu minimum două note, a mai dat, ieri, indicaţii, ministrul Monica Anisie. La acestea se adaugă nota din teză, acolo unde este cazul. „Subiectele pentru tezele de pe semestrul al II-lea vor fi concepute doar din ce s-a studiat până la data de 11 martie”, potrivit oficialului.

   Înscrierea la şcoală, amânată


   Calendarele pentru înscrierea în clasa pregătitoare, grădiniţă şi cel de mobilitate a personalului didactic vor fi decalate. Acestea vor fi anunţate imediat ce va fi stabilită data reînceperii cursurilor.

  Admiterea la facultate, după examenul de Bacalaureat


   În învăţământul superior, activităţile se vor desfăşura în mediul online. Activităţile care impun interacţiunea „faţă în faţă” vor fi recuperate modular, intensiv, după încetarea stării de urgenţă.


  Admiterea la ciclul de licenţă în învăţământul superior se va organiza după susţinerea Examenului Naţional de Bacalaureat, iar admiterea la masterat sau doctorat se va organiza după susţinerea examenului de licenţă sau disertaţie.

Examenul de admitere la facultate va fi organizat după cel de bacalaureat, iar examenele de licenţă - după încheierea anului universitar.

Monica Anisie îi asigură pe tinerii români care vor să plece să studieze la universități din străinătate că a discutat despre acest subiect cu omologii săi din ţări ale Uniunii Europene și că se vor găsi soluții. „Vom găsi soluţiile împreună, în aşa fel încât accesul la educaţie la universităţi din străinătate să fie şi pentru absolvenţii de clasa a XII-a din România”, a declarat Monica Anisie.



    Cadrele didactice, în concediu de odihnă. Vor primi salariu normal, nu vor intra în şomaj tehnic

Pe de altă parte, personalul din învăţământul preuniversitar este acum în concediu de odihnă, după cum a anunţat Luminiţa Barcari, secretar de stat în Ministerul Educaţiei. Excepţii sunt directorii, secretarele şi contabilii, care au trebuit să se ocupe de partea administrativă. Luminiţa Barcari a mai precizat că „drepturile salariale ale profesorilor din preuniversitar nu vor fi afectate” de situaţia pandemică. Astfel, vor primi salariul la care au dreptul şi nu vor intra în şomaj tehnic.

„În această perioadă de pandemie, aproximativ 3 milioane de elevi se află acasă și își continuă învățarea de acasă”, a precizat și Ministrul Educației, care a repetat că, în consecință, niciun cadru didactic nu va fi dat afară și nu va avea salariul redus. „Salariile se plătesc în continuare așa cum a fost și până acum”, spune Monica Anisie.

Comentarii

Ultimă oră