Romulus Bucur semnează „Cartea de Poezie a Anului 2018”, Robert Gabriel Elekes este „Tânărul Scriitor al Anului 2018”. Premiile au fost acordate marţi, la Bucureşti. Ambii scriitori laureaţi predau în Facultatea de Litere a Universităţii Transilvania Braşov!

  Romulus Bucur a primit premiul „Cartea de Poezie a Anului 2018”, iar Robert Gabriel Elekes este „Tânărul Scriitor al Anului 2018”, la „Gala Tinerilor Scriitori/Cartea de Poezie a anului 2018”. Ambii scriitori sunt lectori în cadrul Facultăţii de Litere a Universităţii Transilvania Braşov.

    Romulus Bucur a fost distins pentru volumul „Odeletă societăţii de consum”, iar Robert Gabriel Elekes – pentru „O dronă care să mă vrea în sfârşit doar pe mine”.

   Premiile au fost acordate marţi, 15 ianuarie 2019, în cadrul „Galei Tinerilor Scriitori/Cartea de Poezie a anului 2018”, eveniment care a celebrat cea de-a noua ediţie a Zilei Culturii Naţionale.

    „Şcoala de scriitori” de la Braşov a mai avut nominalizări şi la alte categorii, dar premiile au fost adjudecate de alţi concurenţi. Astfel, nominalizaţi au mai fost, la categoria poezie, Ioan Şerbu „Krav maga”, la categoria proză, Andrei Dosa, „Ierbar”, pentru categoria critică, Florina Lircă Moldovan „Cornel Regman. A fi critic literar”.

  Gala a avut loc în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” din Bucureşti.

  Juriul Galei a fost format din trei tineri critici literari (laureaţi ai ediţiilor 2012, 2014 şi 2015): Bianca Burţa-Cernat, Andreea Răsuceanu şi Cosmin Borza.

     Profesor Romulus Bucur este absolvent al Liceului „Ioan Slavici” din Arad (actualmente Colegiul Naţional „Moise Nicoară”), în 1975, şi al Facultăţii de Limba şi Literatura Română a Universităţii Bucureşti în 1980 (specializarea română-engleză). A fost profesor de literatură română la Liceul Industrial nr. 1 din Arad (1980-1990), redactor la revista de cultură „Arca” (din 1990), apoi redactor-şef adjunct.

  În prezent este lector la Universitatea „Transilvania” din Braşov. Este doctor în filologie, cu o teză despre imaginea de sine a evreului român, urmărită la Mihail Sebastian şi N. Steinhardt.

  Debutul în „România literară” l-a avut împreună cu o serie de colegi din Cenaclul de Luni, cu o prezentare de Nicolae Manolescu (1978), apoi în volumul colectiv „Cinci” (1982), împreună cu Bogdan Ghiu, Ion Bogdan Lefter, Mariana Marin, Alexandru Muşina.

  A publicat un număr impresionat de volume (versuri): „Greutatea cernelii pe hârtie” (1984), „Literatură, viaţă” (1989), „Dragoste & bravură” (1995), „Cîntecel(e). Fast-food poems” (1998), „Cărticică pentru pisică” (2003), „Poeme alese (1975 – 2005)” (2008), „O seamă de personaje secundare” (2009), „Arta războiului” (2015), „Opera poetică” (2017), „Odeletă societăţii de consum” (2018). Critică şi eseistică: „Poeţi optzecişti (şi nu numai) în anii ’90” (2000), „Opus Caementicium” (2016), ”Glose” (2017).


     Robert Gabriel Elekes a terminat Colegiul Naţional „Aprily Lajos” din Braşov în 2004 şi apoi a absolvit Facultatea de Litere a Universităţii Transilvania din Braşov în 2008. În 2012 a primit titlul de doctor de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu pentru o lucrare despre literatura de expresie germană din România în perioada comunismului.

    În prezent, predă literatură şi traduceri la Universitatea Transilvania din Braşov. În 2015 a publicat volumul său de debut „aici îmi iau dinţii-n spinare şi adio”, care a primit Premiul Naţional de Poezie Iustin Panţa pentru debut, Premiul Naţional de Poezie Mihai Eminescu, Premiul de debut al Uniunii Scriitorilor din România.

  În 2018 a publicat „O dronă care să mă vrea în sfârşit doar pe mine”.

   A fost tradus în maghiară, germană, engleză şi neerlandeză. Este fondatorul şi coordonatorul clubului de lectură „Dactăr Nicu’s Skyzoid Poets” şi al festivalului de poezie cu acelaşi nume.