Sari la conținut

Amintiri din coma indusă: coşmaruri groaznice, e horror când te trezeşti

amintiri-din-coma-indusa-cosmaruri-groaznice-e-horror-cand-te-trezesti

Oamenii descriu adeseori amintiri, vise şi chiar viziuni bizare din perioada petrecută în stare de comă. Dar cât de mult se ştie, de fapt, despre ceea ce experimentează pacienţii şi despre cât de conştienţi sunt în acest timp?

Pentru a înţelege aceste aspecte, potrivit doctorului Alex Proekt, profesor asistent de anesteziologie la Weill Cornell Medical College din New York, mai întâi trebuie să ştim ce înseamnă să fii inconştient, relatează Business Insider.

După ce o persoană suferă o traumă neurologică gravă, medicii nu pot irosi deloc timpul. Creierul se umflă în semn de reacţie la rană, extinzându-se uneori spre craniu sau blocând circulaţia oxigenului în anumite zone, ceea ce poate cauza o traumă craniană sau chiar moartea, scrie Mediafax.

În unele cazuri, singura reacţie este pasul drastic de a intra într-o comă indusă. Încetarea sau limitarea activităţii cerebrale prin inducerea unei come reduce fluxul sangvin şi rata metabolică a creierului, ceea ce ajută la reducerea umflăturii. Acest lucru îi permite creierului să se odihnească şi îi oferă timp pentru a se recupera.

În ciuda numelui comun, o comă indusă diferă în mod radical de coma "tradiţională" cauzată de traumă, potrivit lui Proekt. Aducerea cuiva în comă în mod intenţionat poate fi comparată cu plasarea sub anestezie: persoana devine inconştientă, dar - şi acest lucru este de o importanţă crucială - medicii ştiu cum să o trezească.

Procesul de trezire din comă este complicat şi presupune o călătorie a minţii printr-o serie de stări diferite.

În secţiunea de comentarii a unui articol din revista Scientific American despre come induse, internauţii au descris porţiuni pe care şi le amintesc din experienţă. Deşi lucrurile suţinute nu pot fi verificate, acestea ilustrează călătorii inedite pe care mintea le face când este inconştientă sau când trece prin procesul de trezire:

"A fost un coşmar continuu din care nu mă puteam trezi... Mi-a luat MULT mai mult timp să îmi revin din imaginile văzute în timpul comei decât din rănile fizice", a spus un utilizator cu numele Biconderopus.

O experienţă similară a fost descrisă de utilizatorul koko11: "În iulie 2009 am fost într-o comă indusă din cauza virusului H1N1 combinat cu boala Legionarilor, cauză din care corpul meu a intrat în şoc septic. Asemenea multora dintre voi, am experimentat coşmaruri care păreau incredibil de vivide şi detaliate. Mi-a luat câteva zile după ce m-am trezit ca să-mi dau seama că nu au fost reale. Pentru un timp nu am avut niciun fel de amintiri "reale" despre cum ajunsesem în spital, deşi mi se explicase. Anumite lucruri spuse de cei din jurul meu în timp ce eram în comă s-au incorporat de asemenea în coşmaruri, dar cu unele schimbări. Mi-a fost mai greu să trec de coşmaruri decât să îmi revin fizic."

Comentarii

Ultimă oră