Sari la conținut
alin-damian-golgheterul-cu-vise-marete

Are 23 de ani, își împarte timpul între facultate și antrenamente și e golgheter. A dat primul gol din istoria clubului AS SR Brașov, iar de atunci înscrie aproape la fiecare prezență pe gazon, câștigându-și numărul pe care îl poartă cu mândrie pe spate, 10.

Atunci când iese pe gazon, de la vestiar, lasă impresia unui bărbat dur, a cărui concentrare va nimici totul. În realitate, însă, e un copil cu suflet mare, cu o pasiune de nestăvilit; e un fotbalist cu un pic de experiență și care are un cuvânt de spus.

La vârsta lui, se împarte între facultate – e student în ultimul an la Facultatea de Design de Produs și Mediu – și antrenamente. Declară că nu îi e greu, dar i-ar mai trebui un pic de timp:

Nu e greu să mă împart, timpul e singura problemă. De multe ori, plec de la facultate pentru a merge la antrenamente, însă o fac cu plăcere. Fotbalul este hobby-ul meu, lucrul pe care l-am iubit toată viața.
Pe teren mi-este mai ușor, aici sunt mereu pregătit. La examene e mai greu cu emoțiile.

Nici nu-și mai amintește cum a prins gustul fotbalului, susține că are „drogul” ăsta în sânge de când se știe și că nu a mai trăit niciodată emoții la fel de intense ca la debutul în primul eșalon.

Nu pot să spun că am mers la multe meciuri atunci când am fost mic. Pur și simplu iubesc fotbalul, îl iubesc de când mă știu. Jucam fotbal în cartier, cu băieții, de când mă știu, pur și simplu.
Cred că prima amintire de pe stadion e de la un meci FC Brașov – Steaua, cred că atunci am fost prima dată la un meci, în tribună. Eram uimit, nu mai văzusem niciodată atât de multă lume la un meci, atâta entuziasm. Eram copleșit, parcă visam. Țin minte că eram în mijlocul galeriei și a fost superb.
Debutul în Liga I, fără doar și poate, este cel mai prețios moment ca jucător. Nu voi uita niciodată acel moment. Emoțiile trăite atunci sunt ceva de nedescris. S-a întâmplat acum 5 ani, într-un meci FC Brașov – Voința Sibiu, încheiat cu victoria noastră, cu 3-0.

La un moment dat, a fost nevoit să renunțe la marea lui pasiune în favoarea studiilor. Nu i-a fost deloc ușor, însă perioada în care a stat departe de gazon l-a ambiționat să revină mult mai pregătit, să dea mult mai mult pe teren și să muncească mai intens pentru a ajunge acolo unde visează.

A fost cumplit. A fost o perioadă de 6 luni în care nu mă regăseam, nu aveam stare, nu eram eu, pur și simplu. M-au motivat pasiunea, dragostea pentru fotbal. Nu puteam să stau acasă, nu puteam să fac altceva. Toată ziua eram la balon, jucam fotbal cu prietenii, chiar dacă nu mai făceam performanță. Am fotbalul în sânge; pur și simplu, nu putea să stau degeaba.
Mereu, toată lumea visează să ajungă la un nivel cât mai înalt, la cele mai bune echipe. Eu pot să spun că mi-am împlinit un prim vis, acela de a juca în prima ligă a României. Cariera mea a luat, apoi, o întorsătură nu tocmai fericită, iar acum mă lupt să revin la un nivel înalt și să promovez cu echipa suporterilor până în Liga I.

A luat mereu în serios toate sfaturile primite de la oamenii cu mai multă experiență cu care a avut ocazia să colaboreze. A învățat multe despre cât de important este să muncești și, pentru că la el fotbalul înseamnă pasiune, ecuația nu poate avea decât un rezultat pozitiv, extrem de vizibil în această perioadă.

În general, toate sfaturile pe care le-am primit erau legate de muncă: „Trebuie să muncești pentru că fotbalul te va răsplăti”, „Dacă păcălești fotbalul, nu ți se va întoarce nimic bun”, „Dacă muncești, într-o zi vei fi răsplătit”.
Nu, în nici un caz nu poți trăi doar din fotbal în Liga a IV-a! La nivelul ăsta, vii și joci de plăcere. La noi, acum, sunt suporterii, cei care sunt extraordinari, senzaționali, și ne dau o energie și o plăcere de a juca incredibilă. Ne împing de la spate la fiecare meci. Sunt formidabili! Pentru băieții ăștia, merită să transpiri și chiar să-ți dai viața pe teren!

Și deși nu există, deocamdată, motivația financiară, pentru el – la fel ca și pentru colegii de echipă –, există cei care le dau aripi, cei care îi poartă spre goluri, cei care le stârnesc norii deasupra capului atunci când le strigă „Suntem mândri de voi” la finalul unui meci mai slab. Ei sunt suporterii.

Noi ne dăm toată silința la fiecare antrenament. În teren, încercăm să dăm totul pentru suporteri, ca la finalul celor 90 de minute ei să plece împăcați, că noi nu ne batem joc și dăm totul pe teren pentru a-i face fericiți.
Oamenii ar trebui să susțină AS SR pentru că aici au venit majoritatea suporterilor lui FC Brașov. Pentru că suntem numai băieți tineri, brașoveni, la echipă, jucători dornici să se afirme, să muncească, să dovedească pe teren că își merită locul în acest lot, jucători care vor să aducă Brașovul acolo unde-i este locul, și anume în prima ligă.
La meciul cu Precizia Săcele, așteptăm suporterii în număr cât mai mare, să ne încurajeze către o victorie care este absolut necesară și care va decide liderul.

La începutul sezonului, după ce a marcat primul gol din istoria noului club, și-a propus să devină golgheterul Ligii a IV-a. Alin Damian dă, însă, dovadă de altruism – un lucru nu tocmai des întâlnit la atacanți –, punând obiectivul echipei pe primul plan. Mai ales că are avantajul de a mai fi jucat pentru echipe care au promovat avându-l în lot.

Titlul de golgheter e un obiectiv personal, dar nu primează în fața obiectivului echipei. Primordială este promovarea.
Sper din suflet să se întâmple acest lucru, chiar din acest an. Este obligatoriu. Nu am avea nici o scuză să nu promovăm din acest sezon.

El visează dincolo de acest an competițional. Visează dincolo de fotbalul din România – iar asta nu e un lucru rău. E motivat să crească, să arate tot ce poate și asta va duce și echipa la un nivel superior. Nici nu ar putea fi altfel având în vedere faptul că îl inspiră fotbaliști de renume, de la care orice jucător are ce învăța, și aspiră la un campionat extrem de ambițios și de puternic.

Îmi place foarte mult campionatul spaniol, îmi plac foarte mult jucătorii de acolo, ritmul, faptul că se pasează foarte mult. Este campionatul meu preferat, în care mi-ar fi plăcut să ajung.
Ca portar, întotdeauna l-am plăcut pe Buffon, mi se pare incredibil. A ajuns la o vârstă și apără în continuare la un nivel atât de ridicat. Este fenomenal.
Fundaș central l-aș alege pe Sergio Ramos. Mi se pare incredibil și el, este un fundaș complet din punctul meu de vedere.
Iar ca mijlocași centrali, Xavi și Iniesta sunt niște jucători extraordinari.

10 de la 10

Cea mai tare trăznaie pe care am făcut-o când eram mic a fost … când m-am ales cu cicatricea de pe față, o întâmplare petrecută la țară, când aveam aproximativ 5 ani.

2 lucruri pe care am promis că le voi face în viața mea sunt … să mă realizez pe plan profesional și să-mi întemeiez o familie.

Primul post pe care am jucat a fost … atacant, încă din prima zi de juniorat.

Când luam o notă mică la școală, părinții … mă amenințau că nu mă mai lasă la antrenamente.

Modelul meu când eram mic era … Ronaldo, brazilianul Ronaldo.

În curtea școlii, la fotbal, prietenii mă strigau … Neamțu’, poreclă pe care încă o am.

Oamenii care mi-au influențat cel mai mult cariera au fost … Nicolae Văduva, antrenorul care m-a modelat pe întreaga perioadă a junioratului, Marius Șumudică, cel care m-a promovat la prima echipă, și Ionuț Badea, tehnicianul care mi-a dat posibilitatea de a debuta în prima ligă, la doar 18 ani.

Aș vrea să mai fiu copil pentru a ajunge fotbalist la … Real Madrid.

O zi din viața mea, studentul și fotbalistul … începe, dimineața, la facultate, unde îmi petrec mare parte din timp. Apoi fug la antrenament, iar seara, dacă mai am timp, rămân în oraș un pic cu prietenii, cu iubita, după care mă întorc acasă pentru a petrece un pic de timp și cu familia mea.

După ce înscriu, obișnuiesc să … îmi fac o cruce și să arat cerul pentru că îi dedic golurile bunicului meu care a decedat.

Alin Damian e una dintre speranțele Brașovului în materie de fotbal. E tânăr, isteț și foarte pasionat. Îi strălucesc ochii atunci când vorbește despre sportul cu balonul rotund, despre antrenamente și despre sentimentele pe care i le stârnesc suporterii.

E un fotbalist care promite, așa că merită să fim cu ochii pe el și să-l susținem pentru că doar așa va reuși să ajungă acolo unde visează.

#SteagulRenaște prin Alin Damian!

Comentarii

Ultimă oră