Sari la conținut

Aeroportul de la Braşov va fi construit etapizat

Se poate ateriza la Ghimbav, pe terenul unde va funcţiona aeroportul internaţional. Cei de la aeroclubul din apropiere au testat deja terenul, şi au fost extrem de mulţumiţi.

În prima etapă, investiţia propriu-zisă va fi începută de Consiliul Judeţean, care va finanţa realizarea pistei. Asta pentru că firma UTI, care câştigase licitaţia pentru proiectare, execuţie şi administrarea aeroportului s-a retras.
Neînţelegeri. La ultimele negocieri reprezentanţii societăţii nu au fost de acord să investească în prima fază pentru că, indiferent de contractul pe care trebuiau să îl semneze, pista intra oricum în patrimoniul statului român.  
„Conform legii, căile de derulare, pista, imediat ce sunt construite trec în patrimoniul statului. Din cauza aceasta orice entitate privată care dorea, inclusiv UTI, să acceze fonduri de la bănci se lovea de această problemă. Investeşti într-o pistă şi imediat după terminarea investiţiei nu poţi să mai ai niciun drept asupra acestei investiţii deoarece trece automat la stat", a declarat Mihai Pascu, director executiv al CJ Braşov.
Proiectul aeroportului de la Ghimbav prevede de acum o investiţie susţinută financiar de Consiliul Judeţean. Este doar o prima etapă.
„Aeroportul civil de la Ghimbav va fi primul din România de tip greenfield.  Va avea toate facilităţile ca să poată primi, inclusiv, avion de tip boeing 737, toate seriile. Dar vor putea ateriza şi alte avioane mai mari“, a precizat  Ion Grigorescu, specialist aeronautică.
Mai ieftin decât cel de la Cluj.  Investitorul UTI a vrut să dimensioneze pista aeroportulului la 2.100 de metri, idee cu care cei de la Consiliul judetean nu au fost sub nicio formă de acord. În final, obiectivul va avea o lungime de 2850 de metri.
„O astfel de pistă era la limită. Trebuie să ţinem cont de faptul că aeroportul de la Ghimbav se află la o altitutinde de 500 de metri, într-o zonă montană, şi vrem ca acolo să poată ateriza în condiţii bune avioanele de mare capacitate. Dacă am fi avut o pistă de doar 2.100 de metri, mai mică decât cea de la Sibiu, am fi avut mari probleme să determinăm companiile aeriene să folosească pista noastră. Deci oferta UTI nu putea fi acceptată", a explicat Căncescu.  Preşedintele Consiliului Judeţean, spune că aeroportul brasovenilor trebuie să se compare cu cel de la Cluj ca anvergură, doar că la finanţare va fi mai cu mult mai ieftin.
Dacă pista de la Ghimbav va costa aproximativ 20 de milioane de euro, extinderea de la Cluj a fost licitată în 2008 pentru 180 de milioane de euro, de la bugetul de stat! Tot ca o comparaţie, la Braşov nu a venit niciun sprijin guvernamental pentru aeroport, deşi Emil Boc a promis acest lucru aproape de fiecare dată când a fost în vizită de lucru la primarul George Scripcaru. „Ceea ce e clar acum, noi, prin Consiliul Judeţean, vom porni construcţia pistei. Vom da drumul miercuri la licitaţie. După viabilizare,  urmează construcţia pistei. După asta nu ne mai rămâne decât de construit terminalul. Nu vă ascund faptul, chiar şi noi vom putea face acest terminal, dacă vom intra într-un parteneriat Public-Privat. Noi trebuie cu forţe proprii să facem această investiţie. E clar că aeroportul nu e o «găină cu ouă de aur». Dacă ar fi fost, ar fi venit o mie de firme să se înscrie la licitaţie. E interesul nostru să avem aeroport", a precizat Căncescu.
Puchianu să pască oile. Căncescu le raspunde şi celor ce au avut până acum pretenţii că aeroportul să fie facut din bani europeni. Până de curând acest lucru nu s-a putut face, pentru că nu au fost fonduri specializate pentru aşa ceva.
Recent, Ministerul Transporturilor a semnat un acord cu Uniunea Europeană de aproximativ 41 de milioane de euro pentru dezvoltarea acestui domeniu, fonduri care oricum sunt extreme de reduse – mai spune preşedintele CJ, care îi dă o replica şi „independentului“ Dumitru Ioan Pucheanu. „Eu am apreciat sinceritatea lui Puchianu de multe ori. Spunea că acum 30 de ani umbla cu oile la păscut pe munţii din Râşnov. Vreau să-i transmit că nu se pricepe la aviaţie. Vreau să-i transmit că poate veni cu oile la păscut în afara aeroportului, că va fi pajişte aici. Însă să lase în pace aeroportul, că nu se pricepe. Credeţi-mă că m-am bazat pe specialişti când l-am proiectat", a completat Căncescu.
Căncescu critica şi faptul că Puterea actuala cheltuie sume imense pentru patinoare şi baze sportive la sate, locuri care nu vor frecventate de nimeni, în condiţiile în care alte investiţii sunt importante.
A.L.

Comentarii

Ultimă oră