Sari la conținut

A fost odată ca niciodată o echipă mare de handbal. Era atât de bună. încât toată Europa tremura atunci când auzea numele ei. Jucătoarele de la Braşov erau asemănate cu fotbaliştii de la FC Barcelona şi aşa cum catalanii au fost numiţi extratereştrii, fetele de sub Tâmpa au devenit în scurt timp extraterestrele de la Rulmentul Braşov. După ce an de an s-au luptat pentru titlul de campioane ale României cu fetele de la Oltchim Râmnicu Vâlcea, rulmentistele sunt în pragul desfinţării. A fost odată ca niciodată o echipă mare la Braşov. Au trecut pe aici jucătoare extrem de valoroase, însă problemele financiare de la club au făcut ca această echipă frumoasă să ajungă doar o amintire. „Extraterestrele” şi-au făcut însă datoria până la final şi au învins Baia Mare în ceea ce ar putea să fi fost ultimul meci al acestei formaţii.
Perioada de început. Echipa braşoveană a fost preluată în urmă cu aproximativ cinci ani de finanţatorul Theodor Florescu, iar antrenoare a formaţiei de sub Tâmpa era fosta internaţională Mariana Târcă. Din acest moment a început ascensiunea braşovencelor. Fetele au ocupat locul cinci însă un an mai târziu aveau să se încoroneze campioane ale României după o luptă extrem de palpitantă cu Zalăul lui Gheorghe Tadici. După ce Tadici a plecat de la Zalău la Vâlcea, războiul din campionatul intern s-a dat între formaţia din Zăvoi şi echipa condusă de Târcă. Anul trecut la cârma formaţiei braşovene a fost adus tehnicianul german Herbert Muller. Braşovul a fost în fiecare sezon o obişnuită a fazelor superioare ale competiţiilor europene, fie că a fost vorba de Challenge Cup, Cupa Cupelor sau de cupa EHF. Şi datorită punctelor acumulate de formaţia braşoveană, coeficientul de ţară al României să crească atât de mult încât anul acesta am avut o echipă direct calificată în Champions League şi una în grupele preliminare. În aceşti cinci ani echipa de sub Tâmpa a câştigat un titlu de campioană, a terminat de trei ori pe locul secund şi odată pe locul cinci. Rulmentistele au câştigat Cupa Challenge şi Cupa României, au jucat finala în Cupa Cupelor şi o semifinală în Cupa EHF.  
Declinul. Braşovul a început să aibă probleme mari din momentul în care criza financiară mondială şi-a făcut simţită prezenţa în ţara noastră. Astfel salariile au încetat să mai fie plătite, datoriile s-au acumulat lună după lună şi s-a ajuns acum în situaţia în care la antrenamentele echipei au mai rămas doar cinci jucătoare. Fetele au îndurat tot felul de probleme, dar au stâns de fiecare dată din dinţi, au intrat pe teren şi au dat totul pentru fanii braşoveni. Au stat luni de zile fără bani, au îndurat frigul din apartamentele ale căror chirii nu au fost plătite, au tremurat atunci când au fost aproape evacuate din locuinţele asigurate de club însă de fiecare dată şi-au făcut datoria pe teren. Pe 1 noiembrei au fost declarate libere de contract încă trei jucătoare şi astfel Herbert Muller mai are doar şapte handbaliste la dispoziţie. „Asta este. Am rămas fix în şapte jucătoare cu drept de joc, dar tragem de noi şi mergem mai departe. Până la returul cu Baia Mare din turul trei al Cupei EHF, mai avem de jucat, miercuri, cu Rapid în campionat. Ce o fi o fi, îmi este aproape imposibil să mai sper la ceva", a declarat Muller.
Respect. Nu putem să spunem decât RESPECT pentru toţi cei care au pus umărul la performanţele acestei echipe şi să ne scoatem pălăriile în faţa lor: jucătoarele- Ionica Munteanu, Mihaela Crăcană-Blaga, Georgiana Stoleru, Daniela Vălean, Mihaela Tivadar, Dronic, Cosmina Damian, Cristina Niculae, Ramona Geană, Elena Avădănii, Roxana Bodârlău, Mariana Peţa, Mihaela Seifer, Gabriela Bobolinoiu, Valentina Radu, Cristina Neagu, Patricia Vizitiu, Carmen Amariei, Gabriella Juhasz, Melina Erdos, Lidja Horvath, Natalia Spirova, Maria Makarenko, Chung Eun-Hee, Aneta Barcan, Alina Şorodoc, Oana Gogoriţă, Simona Gogârlă, Nicoleta Alexandrescu, Woo Sun Hee, Georgeta Vârtic, Ildiko Kerekes Barbu, Roxana Cherăscu, Gabriela Chiţulescu, Roxana Ilie, Cristina Curiţeanu, Mihaela Răceală, Alexandrina Barbosa, Juliana Santos, Codruţa Zavragiu, Ionela Gâlcă-Stanca, Simona Vintilă, Yeliz Yilmaz şi Miriam Simakova; antrenorii – Mariana Târcă, Herbert Muller, Helfried Muller, Mircea Bucă, Aurelian Roşca, Vasile Curiţeanu şi Gică Anton. Dacă am omis pe cinva ne cerem scuze.

Comentarii

Ultimă oră