Sari la conținut

Acțiune de ecologizare pe Tâmpa, pentru un „BRAŞOV” mai curat

actiune-de-ecologizare-pe-tampa-pentru-un-brasov-mai-curat

Salvamontul şi Jandarmeria au curăţat zona de sub terasa Belvedere de la literele de pe muntele Tâmpa. Şi au avut destul de mulă treabă, în urma turiştilor care au considerat, cu ocazia vizitei lor, natura drept tomberon.

Asiguraţi cu frânghii şi făcându-şi loc cu macetele, salvamontiştii braşoveni au coborât vineri pe versantul de sub literele de pe Tâmpa, pentru a strânge gunoaiele turiştilor. La ecologizare au participat salvamontişti, voluntari din Clubul Amicii Salvamont, jandarmi şi reprezentanţi ai Agenţiei Metropolitane (AMB) Braşov.

„Recolta”, a fost una „bogată”, din râpă adunându-se mai mulți saci de deşeuri. „Au fost strânse gunoaiele care erau «la vedere», pentru că multe sunt acoperite de vegetaţie. Pentru a ajunge la ele, salvamontiştii au fost asiguraţi cu frânghii, iar pe versant şi-au creat drum cu ajutorul macetelor. Pe platforma de belvedere, unde sunt amplasate şi literele BRAŞOV, deşeurile au fost urcate cu un sac special, ridicat din râpă cu ajutorul unei frânghii. Chiar dacă a fost vorba de strângerea unor gunoaie aruncate peste balustrada platformei, operaţiunea a fost una destul de complicată, grea şi riscantă”, a explicat Viorel Mihai, ranger în cadrul Agenţiei Metropolitane Braşov, care este custodele ariei protejate.

Din râpă, salvamontiştii au cules o gamă variată de deşeuri. „S-au găsit multe doze de bere, PET-uri, ambalaje de la diverse produse alimentare, dar şi câteva obiecte care au fost scăpate neintenţionat acolo. Anul acesta se va mai organiza o ecologizare în toamnă, după ce nu vor mai fi frunze.

Pentru viitor sunt programate şi acţiuni de patrulare a Agenţiei Metropolitane Braşov. Drept urmare a distrugerilor constatate la nivelul marcajelor pe traseele montane din rezervaţie, jandarmii au anunţat că instituţiile abilitate vor intensifica acţiunile de patrulare, iar cei care se fac vinovaţi de distrugerea acestora vor suporta sancţiunile prevăzute de lege.

„Trebuiesc făcute repetate acţiuni de ecologizare, pentru că există un segment al turismului românesc care nu este disciplinat, nu respectă regulile şi aruncă aceste deşeuri în fond forestier, în rezervaţia Tâmpa”, a precizat Viorel Mihai, făcând „un apel imperativ chiar, către toţi turiştii să se comporte frumos, să aibă un comportament civilizat în natură”. Iar „acel segment de turişti de bună credinţă care observă încălcări ale legii sunt rugaţi să raporteze către autorităţi şi către noi, custozii Rezervaţiei Muntele Tâmpa”.

„Dorim să-i rugăm pe turişti să arunce gunoaiele în spaţiile amenajate în acest sens”, a punctat şi Alexandru Ferenz, şef Serviciu Salvamont.

Comentarii

Ultimă oră