Sari la conținut

A XV-a ediţie a Fasching-ului - Sărbătoarea Clătitelor, la Prejmer

a-xva-editie-a-faschingului-sarbatoarea-clatitelor-la-prejmer

„La clătite, înainte!” Şi vor fi clătite pe săturate şi pentru toate gusturile. Începe a XV-a ediţie a Fasching-ului – Sărbătoarea Clătitelor, la Prejmer, în perioada 22 - 23 februarie 2020. O ediţie ce duce mai departe o tradiţie veche a saşilor din localitate, dar „up-datată” în spiritul tânăr al zilelor noastre.

Evenimentul începe sâmbătă, înainte de prânz, dar punctul cel mai spectaculos va fi duminică, atunci când este programată „Caravana carelor alegorice”.


  În ele cei prezenți îi vor putea vedea pe „mire”, „mireasă”, „mama slabă”, „mama grasă”, dar şi alte personaje. În fapt, toţi tineri mascaţi, cu talente culinare. Ineditul din acest an va sta şi în modul în care vor fi carele.

Organizatorii spun că vor veni cu foarte multe elemente de noutate, iar tinerii din comunitatea prejmereană promit ca parada carelor alegorice să fie una pe măsură.


      „În premieră, încercăm să aducem Titanicul, la Prejmer, anul acesta. Vom avea o caravană care va reprezenta Titanicul, Titanicul scufundat”, a explicat administratorul public al localităţii, Mihai Apafi.


     În plus, anul acesta va fi organizat şi un dans al măştilor, la care vor participa copiii din localitate, ce lucrează de zor la măşti.

Faschingul este un eveniment iniţiat odinioară de comunitatea săsească. „Faschingul este o sărbătoare menită să alunge duhurile iernii şi frigul. Pe vremuri însă, era şi o ocazie de petrecere, pentru băieţii care urmau să plece la oaste. Are loc înainte de Lăsata Secului”, a explicat viceprimarul Prejmerului, Bogdan Loredan.

Peste 80 de standuri - şi clătite, şi bunătăţuri tradiţionale

Pe lângă clătite, cei prezenţi se vor putea delecta şi cu bunătăţuri tradiţionale, printre care brânzeturi şi preparate din carne, dar şi dulceţuri de casă. Vor fi aproape 90 de standuri, din care 44 doar cu clătite.

În plus, sâmbătă, pe scenă vor urca Connect-R şi Irina Rimes. Gazdă a evenimentului va fi Aurelian Temişan care, la rândul lui, va oferi un scurt recital, duminică. Tot duminică va cânta şi Andra.

„Așteptăm ca fiecare cetăţean din comunitate să fie partenerul nostru, fie prin prezenţa în zona comercială cu produse locale tradiţionale, fie prin prezenţa în calitate de vizitatori, iar fiecare tânăr din comunitate să participe alături de noi în Parada Caravanelor”, a precizat Mihai Apafi, administratorul public al comunei Prejmer.

Cu RAT-ul 520 la Prejmer


   Braşovenii pot ajunge la Prejmer cu autobuzul RATBV cu numărul 520, cu plecare din capătul de linie Triaj, programul lui fiind disponibil pe site-ul ratbv.ro .

Mai multe detalii depre a XV-a ediţie a Fasching-ului - Sărbătoarea Clătitelor, la Prejmer puteți obține accesând https://www.facebook.com/faschingprejmer.sarbatoareaclatitelor/ .

............................................................................................................................................................


   „Faschingul” este o sărbătoare care este organizată întotdeauna înainte de Lăsata Secului. Festivalul are rădăcini adânci în lumea satului săsesc, reprezentând un bun prilej pentru ca întreaga comunitate să se reunească, să danseze și să se simtă bine.


    Ritualul simbolizeaza triumful luminii asupra întunericului, prevestirea soarelui primăverii și alungarea iernii. Mai mult, se pare că drumul caruței, al carelor alegorice prin sat, oglindește periplul numeroșilor sași dinspre landurile germane, către Transilvania!


   Cu o seară înaintea paradei, tinerii se întâlnesc pentru a-și confecționa măștile pentru a doua zi. Dimineața, cete de feciori mascați colindă satul călare!Personajele centrale sunt mirele și mireasa, persoane care vor sta la loc de cinste in alai, preotul și babele. Din alai mai fac parte acordeoniști, toboșari, trompetiști mascați, majorete!


   Împreună, cu toții marchează poveștile de viață, precum nunta ori înmormântarea, care au avut loc și pe durata îndelungatei calătorii.

În nelipsita căruță cu sobă tinerii pregătesc clătitele, pe care le împart în drumul lor prin sat consătenilor și turiștilor.


     În timpul periplului lor prin sat, tinerii obișnuiesc să fure în asa zisa închisoare fete din sat, pe care părinții trebuie să le răscumpere.


   Alaiul pleacă din centrul comunei duminica, în jurul orei 11:00 și strabate in lung și în lat întreg satul pentru a da de știre întregii comunități faptul că primavara se apropie!


......................................................................................................


Programul activităților pentru copii în cadrul evenimentului Fasching Prejmer 2020:


- Sâmbătă 22 februarie ora 11:30 Parada maștilor!


- Plecarea din curtea Școlii Gimnaziale Prejmer.


   Dansul măștilor începe la ora 12:00 la scena din centrul localității.


- Duminică 23 februarie ora 13:00: Carnaval pentru micuti, 3 - 6 ani, în Cortul copiilor din centrul localității!


Ateliere interactive pentru copii, la Cortul Copiilor, sâmbătă și duminică între orele 11:00 - 16:00.


Animatori: Trupa Magic Puppet și actor- păpușar Cristina Voicu.


   Clovnii Fasching-ului sunt bucuroși că și-au încheiat cu bine misiunea: copiii și-au pregatit cu entuziasm măștile și costumele pentru distracție, iar acum își așteaptă vizitatorii cu premii dulci și baloane!

Comentarii

Ultimă oră