Sari la conținut

A VII-a ediție a „Zilei Multiculturalităţii”, în Piața Sfatului din Brașov

a-viia-editie-a-zilei-multiculturalitatii-in-piata-sfatului-din-brasov

Sâmbătă, 5 octombrie 2019,  începând cu ora 11.00, braşovenii, dar nu numai îşi pot lua, din Piaţa Sfatului, paşaportul multicultural”, pe care vor putea fi puse 24 de vize. Sâmbătă, ia-ţi „paşaportul multicultural” şi plimbă-te prin 24 de ţări non-UE!


   Pe 5 octombrie 2019 are loc ediţia a VII-a a „Zilei Multiculturalităţii”, un eveniment care oferă şansa unei mai bune cunoaşteri a ţărilor din care vin migranţii stabiliţi în Braşov. Asta pentru că, la cele 24 de standuri din Piaţa Sfatului Cei prezenți vor găsi străini din afara spaţiului european, care le vor spune celor interesați mai multe despre ţările din care vin şi le vor şi arăta specificul locurilor lor natale. Prezenţi vor fi şi reprezentanţi ai unor ambasade, precum Peru, Venezuela sau Ucraina.

Vizitatorii la eveniment vor primi gratuit câte un paşaport, iar de la fiecare stand de ţară vor putea obţine vize direct de la cetăţenii străini.


    Organizatorii vor oferi astfel oportunitatea ca cetăţenii români şi străini să intre în contact unii cu ceilalţi şi să schimbe informaţii din ţările lor. Într-o singură zi, braşovenii vor putea obţine viza de călătorie pentru vizitarea a 24 de ţări precum: Filipine, Nigeria, Tunisia, Ecuador, Venezuela, Ucraina, Republica Dominicană, Cuba, Siria, Peru, Iran, Republica Moldova, Zimbabwe, Columbia, Mexic, India, Chile, Zambia, Turcia, China, Japonia, Coreea de Sud, Iordania, Maroc.


   Standul fiecăruia dintre aceste state va putea fi vizitat începând cu ora 11.00, până la ora 19.00. Oganizatorii le vor oferi vizitatorilor un „pașaport“ pe care ei își vor putea trece câte o viză de călătorie, sub forma unui abțibild, primit de la standul fiecărui stat pe care îl vizitează și cu a cărei cultură intră în contact.

Vizitatorii vor putea să îşi facă şi un tatuaj cu henna la standul Indiei. De asemenea, vizitatorii vor putea obţine şi „vize umanitare” de la două Agenţii ale Naţiunilor Unite: Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) şi Organizaţia Internaţională pentru Migraţie-Biroul în România.


   „UNHCR va fi prezent la Braşov cu două filme VR despre viaţă de zi cu zi a unor copii refugiaţi”, a precizat Astrid Hamberger, reprezentant al Centrului Regional de Integrare pentru Străini din Braşov.

La fel ca la edițiile trecute, nu vor lipsi nici ambasadele străine la București, fie direct, prin delegații, fie prin sprijinul pe care l-au acordat punerii pe picioare a evenimentului. Astfel, la Festivalul Multiculturalității de la Brașov va fi prezent Excelența Sa, ambasadorul Cubei la București, César Hamilton Magana. De asemenea, Ambasada Republicii Venezuela în Romania va avea o echipă mare la Brașov, fiind reprezentată de Alfredo Alfonso Torrealba, șeful Misiunii Diplomatice a Republicii Venezuela în Romania, de Norma Sandoval, șeful Secției Consulare a ambasadei Republicii Venezuela în Romania și de Adolfo Ramirez, consilier în cadrul ambasadei Republicii Venezuela în Romania, în timp ce Ambasada Ucrainei la București va fi reprezentată de Execelența Sa, ambasadorul Olexandr Bankov.

„Alte ambasade și servicii diplomatice, în schimb, susțin evenimentul de la Brașov prin delegații pe care îi trimit aici care au oferit sprijin logistic pentru realizarea unor expoziții. Printre acestea se află Ambasada Republicii Peru în Romania, Ambasada Republicii Columbia în România, Ambasada Regatului Hasemit al Iordaniei în România, Ambasada Republicii Coreea în România, Ambasada Ucrainei în România, Ambasada Republicii Moldova în România“, a spus Astrid Hamberger, coordonatorul Centrului pentru Migranți Brașov.

 Pe scena amplasată în Piața Sfatului vor fi susținute mai multe momente artistice, cu dansuri sau cântece din ţările prezente!

De la ora 14.00 și scena din Piața Sfatului va fi „populată“ de prezentări sau momente artistice specifice fiecărei țări. Fiecare stat participant va fi reprezentat de cel puțin un cetățean care trăiește în Brașov și care va susține un „mini-spectacol“ specific locului de unde vine. Astfel, în centrul Brașovului vor putea fi văzute dansuri, cântece, muzică, prezentări de țară din Nigeria, Ecuador, Filipine, Peru, Moldova, Coreea de Sud, Venezuela, Cuba, Republica Dominicana, Chile, India, Ucraina, Mexic.


  „Eu voi avea două momente, va fi un dans specific din Peru şi un alt dans africano-peruvian”, a precizat Jesenia Ccori, din Peru. La standul Ucrainei vor putea fi admirate expoziţii, dar vor putea fi aflate mai multe despre ţara vecină de la Tatyana Tytarenko, care a obţinut şi cetăţenia română acum.

„Ziua Multiculturalităţii”, ediţia a VII-a, se va încheia cu un dans indian colectiv. Spectacolul pe scenă va începe sâmbătă la ora 14.00 şi se va derula până la ora 19.00.

Evenimentul este organizat de Centrul Regional de Integrare pentru Străini din Braşov, cu bani de la bugetul local.

Comentarii

Ultimă oră