Sari la conținut

90 de ani de la inaugurarea Crucii Eroilor Neamului de pe Vârful Caraiman

90-de-ani-de-la-inaugurarea-crucii-eroilor-neamului-de-pe-varful-caraiman

Ministerul Apărării Naționale organizează în acest week-end o serie de manifestări dedicate comemorării Primului Război Mondial, celebrării Marii Uniri şi împlinirii a 90 de ani de la inaugurarea Crucii Eroilor Neamului de pe Vârful Caraiman.

Crucea de pe Caraiman, a fost inaugurată în 14 septembrie 1928, iar anul acesta a împlinit 90 de ani!


    Vineri, 14 septembrie 2018, la Centrul de pregătire pentru personalul din industrie din Bușteni, au avut loc mai multe vernisaje: între orele 10.00 și 12.00, prezentarea unei expoziții realizate de Studioul de Arte Plastice al Armatei, a unei expoziţii documentare dedicate aniversării Centenarului Întregirii Românii și a enciclopediei electronice „România 1918.Oameni, momente şi imagini”.

Asociaţia Tradiţia Militară a prezentat ţinute militare din perioada Războiului de Întregire a României.

De la ora 15.00, tot la sediul Centrului a fost prezentat un film documentar dedicat aniversării Centenarului Marii Uniri și a fost lansat Albumul Monografic cu titlul ,,Crucea - slăvitul semn de biruinţă în Războiul de Întregire a Romaniei - 100 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri”.

Sâmbătă, 15 septembrie 2018, de la ora 11.30, la Crucea Eroilor Neamului de pe Vârful Caraiman va avea loc o ceremonie de depuneri de coroane de flori, prezentarea simbolisticii Crucii Caraiman și a acțiunilor Armatei României în Războiul de Întregire a Neamului, dar și o demonstraţie de reconstituire istorico-militară organizată de Asociaţia Tradiţia Militară.

În același timp, în Bușteni vor fi prezentate publicului larg expoziții dedicate evenimentului, vor avea loc exerciții demonstrative (supravieţuire, escaladă şi tiroliană, intervenţie EOD ), iar de la ora 18.00 vor avea loc un concert de muzică de fanfară și un spectacol susţinut de formaţii artistice ale Cercurilor militare din Curtea de Argeş şi Câmpulung Muscel, ale elevilor Colegiului Naţional Militar ,,Dimitrie Cantemir” Breaza, ale grupurilor cultural-artistice din oraşul Buşteni, precum şi ale elevilor din comunităţile istorice româneşti de peste graniţe. Elevii din comunitătile istorice românești din Bulgaria, Republica Moldova, Serbia și Ucraina vor purta costume populare specifice zonelor pe care le reprezintă.

La manifestările organizate de Ministerul Apărării Naționale, dedicate comemorării Primului Război Mondial, celebrării Marii Uniri şi împlinirii a 90 de ani de la inaugurarea Crucii Eroilor Neamului de pe Vârful Caraiman, vor lua parte Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, Alteța Sa Regală Principele Radu, reprezentanți ai autorităților centrale și locale, militari activi, în rezervă sau în retragere, precum și un grup de elevi reprezentând comunităţile istorice româneşti de peste graniţe.

Duminică, 16 septembrie 2018, de la ora 10.00, la Castelul Peleș va avea loc un spectacol de muzică de fanfară și o demonstraţie de reconstituire istorico-militară organizată de Asociaţia Tradiţia Militară.


   Ridicată din dorinţa Reginei Maria, Crucea Eroilor Neamului, a fost inaugurată şi sfinţită în 14 septembrie 1928, în ziua celei mai vechi şi importante dintre sărbatorile ortodoxe închinate cinstirii Sfintei Cruci. Monumentul din Bucegi este unic în lume atât prin altitudinea amplasării, cât şi prin dimensiuni.

Monumentul a fost construit la iniţiativa Reginei Maria şi a Regelui Ferdinand I al României, între anii 1926 şi 1928, pentru a cinsti memoria eroilor căzuţi la datorie în Primul Război Mondial.

Regina Maria nu a avut doar ideea ridicării monumentului, dar a şi urmărit îndeaproape lucările de construcţie, finanţate şi prin donaţii de la firme particulare sau de la instituţii de stat. Întregul proiect a fost opera arhitecţilor români Georges Cristinel şi Constantin Procopiu, a doi mari ingineri care au realizat studiile de rezistenţă ale monumentului, Alfred Pilder şi Teofil Revici, dar şi ale celor care au urmărit ridicarea monumentului, dirigintele de şantier Nicolae Stănescu şi şeful de şantier V. Bumbulescu.

Crucea a fost înălţată pe Vârful Caraiman, la altitudinea de 2291 m, chiar pe marginea abruptului către Valea Seacă, cu scopul de a fi văzută de la o distanţă cât mai mare. Monumentul este unic în lume atât prin altitudinea amplasării, cât şi prin dimensiuni: crucea propriu-zisă are o înălțime de 28 de metri şi două braţe de câte 7 metri fiecare.

Execuţia monumentului a fost realizată de lucrătorii de la Direcţia de Poduri din cadrul C.F.R. şi prin eforturile întregii comunităţi din Buşteni şi a unui număr mare de elevi şi studenţi mobilizaţi de Societatea Cultul Eroilor, care au contribuit benevol la transportul materialelor de construcţie.

Ridicarea materialelor s-a facut cu funicularul Schiel al fabricii de hârtie, iar transportul pe platoul Bucegi, cu ajutorul cailor şi a carelor trase de boi.

Construcţia a fost finalizată în doi ani şi a fost sfiinţita în anul 1928, la 14 Septembrie de sărbătoarea Înălţării Sfintei Cruci.

Crucea, executată din profile de oţel, a fost montată pe un soclu din beton armat placat cu piatră, înalt de 7,5 m, în interiorul căruia se află o încăpere care a adăpostit iniţial generatorul de energie electrică care alimenta cele 120 de becuri de 500 W de pe conturul Crucii. Crucea era iluminată în fiecare an în noaptea de 5 iunie, de Inălţarea Domnului, când este şi Ziua Eroilor, şi în noaptea de 15 august de Sfântă Marie Mare.

Instalaţia electrică a fost afectată de vreme, dar şi vandalizată repetat şi cu timpul s-a renunţat la propriul generator ca sursă de iluminare şi s-a apelat la sursa cu care era dotată staţia de la Coştila. După instalarea regimului comunist, monumentul a fost neglijat şi Crucea ameninţată chiar cu dispariţia, când a existat intenţia de a secţiona braţele laterale ale monumentului şi de a se monta o stea roşie în vârful coloanei metalice, sau a fost vandalizată şi murdărită cu înscrisuri sau grafitti.

Din anul 1991, Crucea a fost din nou iluminată, dar instalaţia electrică a fost din nou vandalizată şi în 2003, pentru repararea instalaţiei electrice au lucrat echipe de salvamontişti care au transportat pe Caraiman sute de kilograme de materiale.

Astăzi, odată cu lăsarea întunericului, Crucea de pe Caraiman este iluminată cu 300 de becuri de câte 500 W fiecare şi poate fi văzută de la zeci de km depărtare.

Există şi un nou proiect de iluminare, care îşi propune să acopere Crucea Eroilor cu o vopsea fluorescentă, iar asupra ei să fie proiectat un spot laser.

Crucea Eroilor Neamului de pe Masivul Caraiman va fi reabilitată cu fonduri din bugetul Ministerului Apărării Naţionale, în vederea sărbătoririi, la 1 Decembrie 2018, a o sută de ani de la Marea Unire, conform unei Hotărâri a Guvernului din 6 iulie 2016.

Restaurarea monumentulu a început în luna august și va dura 3 ani. Întreaga operațiune va costa circa 4 milioane de euro, iar o parte din bani sunt asigurați printr-un program european.

Crucea de pe Caraiman, a fost desemnată cea mai înaltă cruce din lume amplasată pe un vârf montan și a fost înregistrată în Cartea Recordurilor.

Comentarii

Ultimă oră