Sari la conținut
8-vaccinuri-obligatorii

Opt vaccinuri vor fi obligatorii începând de anul viitor înainte de intrarea în colectivitate, iar în cazul în care schema de imunizare este inexistentă sau parţială, părinţii trebuie să prezinte calendarul de recuperare.

Vaccinurile obligatorii sunt cele împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei, rujeolei, rubeolei, oreionului și hepatitei B, iar consimţământul pentru vaccinare se prezumă ca fiind dat, excepţie făcând situaţiile în care părinţii sau persoana responsabilă refuză în scris vaccinarea copilului minor.

Potrivit proiectului de lege, părinţii pot refuza vaccinarea, dar au obligaţia de a se prezenta, dacă sunt convocaţi, în faţa unor comisii judeţene pentru consiliere. Acestea îi pot chema cel puţin o dată la trei luni pentru discuţii până la acceptarea planului de vaccinare. În caz de refuz, pot fi amendaţi cu sume care pot ajunge la 10.000 de lei.

Potrivit proiectului de act normativ, în cazul unei epidemii, participarea la cursuri a copiilor nevaccinaţi pentru boala respectivă este suspendată.

Comentarii

Ultimă oră