Sari la conținut
8-martie-ziua-internationala-a-femeii

Ziua Femeii se sărbătoreşte în toată lumea, în special cu flori sau mici cadouri dăruite de bărbaţi soţiilor, iubitelor, mamelor, fiicelor sau colegelor, şi în unele ţări este chiar zi liberă prin lege. Ziua Internaţională a Femeii celebrează însă şi realizările, actele de curaj sau rolul extraordinar pe care l-au avut în istorie şi îl au în societate. În 2016, ONU propune ca temă a zilei egalitatea de gen, iar în România femeile primesc drept cadou... o Zi a Bărbatului.

Sărbătorită pentru prima dată la 28 februarie 1909 în New York, în amintirea marşului celor 15.000  de muncitoare care cereau o plată mai bună, condiţii mai bune de lucru şi dreptul de vot,  Ziua Internaţională a Femeii a intrat în cultura mai multor tări din Europa, şi în special a celora din fostul bloc sovietic. Acum, în multe locuri din lume sărbătoarea şi-a pierdut semnificaţiile politice şi a rămas doar o ocazie de a celebra dragostea pentru femei, ca şi de Ziua Mamei sau de Ziua Îndrăgostiţilor. În alte zone însă, temele privind drepturile femeilor, eliminarea violenţelor şi a discriminării de gen, propuse de ONU, atrag mai mult atenţia şi solicită acţiuni cu impact economic, politic şi social mai puternic.

Ziua Internaţională a Bărbatului, inagurată în 1999 în Trinidad și Tobago, a găsit în timp susţinere şi este sărbătorită anual în 19 noiembrie în multe din ţările lumii. Din 2016, Ziua Internaţională a Bărbatului este sărbătoare oficială şi în România, cu scopul de a elimina discriminarea dintre femei şi bărbaţi şi de a creşte gradul de conştientizare privind concilierea vieții de familie cu viaţa profesională. Sărbătorirea Zilei Femeii şi a Zilei Bărbatului este un prilej pentru a îmbunătăţi relaţiile dintre cele două sexe şi pentru a evidenţia realizările şi contribuţiile lor la comunitate, familie şi căsătorie. În 2016, Organizaţia Naţiunilor Unite propune ca temă a zilei „Planeta 50-50 până în 2030: Progres către Egalitatea de Gen” şi cheamă liderii lumii să acţioneze pentru a finanţa masiv, sprijini şi consolida egalitatea între femei şi bărbaţi.

Sursa: tvr.ro

Comentarii

Ultimă oră