Sari la conținut

75 de ani de când 445 de saşi din zona Bartolomeului au fost deportați în Siberia

75-de-ani-de-cand-445-de-sasi-din-zona-bartolomeului-au-fost-urcati-in-trenurile-deportarii-spre-siberia

75 de ani de când 445 de saşi din zona Bartolomeului au fost urcaţi în trenurile deportării spre Siberia. În memoria acestui eveniment cumplit, ieri, la Biserica Sfântul Bartolomeu a fost organizată o slujbă de comemorare

Peste 50.000 de saşi şi şvabi din Transilvania şi Banat au fost deportaţi în Rusia după al Doilea Război Mondial. Aproape 10.000 dintre aceştia au murit în lagărele ruseşti. În satele şi oraşele din Transilvania mai există încă supravieţuitori ai deportărilor, care nu au vrut să părăsească România pentru a emigra în Germania.


   În total, 445 de saşi care locuiau la acea vreme în zona Bartolomeu – Braşovul Vechi au luat acest drum al muncii silnice în Siberia, mărturie rămânând acum doar o listă cu numele lor. Acest eveniment trist a fost comemorat, ieri, la Biserica Sfântul Bartolomeu la slujbă participând şi câţiva foşti deţinuţi politici.


    „Sunt 75 de ani de istorie ce nu trebuie uitaţi niciodată. Sunt convins că iubirea şi iertarea ne-au făcut pe noi, cei care au fost deportaţi şi au stat prin închisorile şi lagărele comuniste, să fim mai puternici. Nu trebuie să uităm însă ce s-a petrecut pe aceste meleaguri şi în alte zone şi să sperăm că astfel de lucruri nu se vor mai întâmpla niciodată. Fie ca memoria lor să dăinuie peste decenii”, a spus Octav Bjoza, preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România.

Adevărul istoric despre deportări


   La acea vreme comunitatea saşilor din zona Bartolomeului număra aproape 2.000 de suflete şi practic un sfert dintre aceştia au fost urcaţi în trenuri şi deportaţi pentru „a reconstrui Rusia”, în data de 11 ianuarie 1945. „Până acum, saşii au trăit cu o impresie greşită, respectiv că Guvernul Român de la acea vreme a vrut să scape de ei şi să îi deporteze. Recent, în Magazinul Istoric, au fost publicate o serie de reportaje prin care, pe baza unor documente recent descoperite în arhivele ruseşti, se dovedeşte faptul că această deportare a fost pregătită în detaliu de sovietici încă din noiembrie 1943, iar în 1945 doar li s-au trasat sarcini autorităţilor române pe cine să îmbarce în trenurile ce plecau spre lagărele din Siberia. Supoziţiile apăruseră şi din cauza faptului că nu a fost găsită stenograma şedinţei de Guvern din 11 ianuarie 1945, dar acum există dovezi clare cu privire la faptul că sovieticii au dirijat totul”, a explicat consilierul local braşovean Arnold Ungar, care este şi membru în consiliul de conducere al Bisericii Sfântul Bartolomeu. Acum, comunitatea saşilor arondaţi la această biserică este formată din 166 de membri.

Comentarii

Ultimă oră