Sari la conținut

6 instalaţii interactive la „Celest”, expoziţia în care te joci printre stele

6-instalatii-interactive-la-celest-expozitia-in-care-te-joci-printre-stele-la-muzeul-casa-muresenilor


   Cosmosul „se va muta” la Muzeul Casa Mureşenilor, odată cu deschiderea exopziției „Celest”. Vizitatorii vor putea „interacţiona” cu 6 instalaţii artistice din „Galaxia holografică”. „Celest” este o expoziţie unică în România care îi va duce pe vizitatori într-o călătorie virtuală în spaţiu.

Timp de 5 săptămâni, între 6 iunie şi 13 iulie 2017, Laborazon va aduce la Muzeul Casa Mureşenilor din Braşov, în premieră naţională, expoziţia „Celest”, cu 6 instalaţii interactive create de 4 artişti locali.

Tema principală a expunerilor va fi spaţiul cosmic, de unde şi numele expoziţiei, „Celest”.


   Expoziţia va cuprinde 6 instalaţii însoţite de muzică şi proiecţii video, iar interactivitatea va fi generată de senzori şi programare.

Fiecare instalaţie presupune asamblarea unor elemente fizice precum sculpturi sau suprafeţe textile, senzori sau butoane. Elementele multimedia vor fi redate prin proiecţii video sau pe ecrane, iar sunetul sau muzica prin sisteme de amplificare. Instalaţiile sunt controlate de computere sau mini-controllere care rulează programe create de echipa formată din sculptorul Silvestru Munteanu, programatorul Sergiu Neagu, specialistul în arte vizuale Bogdan Runceanu şi specialistul în efecte sonore Ovidiu Chihaia. Curator al expoziţiei este Alina Floroi.

La „Celest” sunt aşteptaţi toţi cei cărora le place să se joace, indiferent de vârstă.

„Galaxia holografică” este o instalaţie într-o piramidă care permite vizualizarea în trei dimensiuni a unei regiuni din spaţiu.

„Warpor” creează iluzia navigării prin spaţiu la viteze super-luminice într-o navetă creată de sculptor.

„Fii meteorit!” integrează utilizatorul într-un corp ceresc pe un ecran.

„Creatorul de nebuloase” permite oricui să devină creativ şi să deseneze elemente fascinante pe o proiecţie cu ajutorul unor butoane şi a unui joystick, toate încastrate într-o sculptură în formă de rachetă.

„Atinge spaţiul” permite utilizatorului să cânte la constelaţii.

Iar o podea interactivă „teleportează” utilizatorul pe lună.

Expoziţia va fi vernisată în 6 iunie 2017, la ora 19.00. Totodată mai este plănuit un workshop în data de 15 iunie, în care va fi explicată tehnologia din spatele exponatelor, gratuit pentru 30 de tineri participanţi.

„Prin acest proiect, dorim să arătăm publicului o altfel de experienţă muzeală, în care oamenii sunt rugaţi să atingă exponatele“ a explicat Valer Rus, directorul Muzeului Casa Mureşenilor.

Expoziţia va putea fi vizitată la Muzeului Casa Mureşenilor (Piața Sfatului 25, Brașov) de luni până sâmbătă, între orele 9.00 şi 17.00.

Comentarii

Ultimă oră