Sari la conținut

55 de mii de români îşi serbează astăzi onomastica, de Sfânta Parascheva

55-de-mii-de-romani-isi-serbeaza-astazi-onomastica-de-sfanta-parascheva

Cunoscută și sub numele de Paraschiva , SFÂNTA CUVIOASĂ PARASCHEVA este sărbătorită de Biserica Ortodoxă în fiecare an pe 14 octombrie.

Prenumele de fată Paraschiva, nu mai este foarte popular în realitatea noastră contemporană. Foarte rar mai auzi ca un copil să fie numit în ultimii ani, la naştere, Paraschiv sau Paraschiva.


   Acum câteva decenii, însă acest nume de persoană era foarte des întâlnit, acest fenomen datorându-se, nu neapărat semnificaţiei numelui Paraschiva, care s-ar traduce prin "pregătire", ci mai degrabă cultului „Cuvioasei Paraschiva”.


   Ba, mai mult decât atât, acest prenume era într-atât de popular încât ajunsese să fie utilizat atât ca prenume de fată, cât şi ca prenume de băiat. Aşadar, culmea, în trecutul îndepărtat existau şi femei, dar şi bărbaţi numiţi Paraschiva. Situaţia s-a schimbat odată ce a apărut şi forma de masculin, Paraschiv. Mai des, în prezent, Paraschiv este mai întâlnit ca nume de familie.


  Numele Parascheva provine de la grecescul "paraskeve", care înseamnă "vineri".


   Aproximativ 55 mii de români îşi aniversează astăzi onomastica, de Sfânta Cuvioasă Parascheva, cunoscută ca şi ocrotitoarea celor aflaţi în suferinţă sau Protectoarea Moldovei şi a tuturor credincioşilor români.


   Potrivit statisticilor majoritatea (cam 50.000) sunt femei, cele mai multe purtând numele de Paraschiva.


  Sărbătoresc însă şi persoanele care poartă în Cartea de Identitate numele Parascheva, Chiva, Chivuţa sau Vuţa.


  Dintre bărbaţii sărbătoriţi pe 14 octombrie, majoritatea poartă numele de Paraschiv, dar avem şi aniversaţi purtând numele de Chivu sau Paraschev.

Dacă sunteţi aniversaţi astăzi şi purtaţi prenumele de Paraschiv sau Paraschiva, ori derivatele şi diminutivele acestora, vă urăm LA MULŢI ANI cu fericire, sănătate, mulţmire sufletească şi prosperitate!

Comentarii

Ultimă oră