Sari la conținut

Consilierul local Adrian Atomei atrage atenţia că preţurile la încălzire în cazul apartamentelor încă racordate la CET ar putea exploda. Principala cauză este o măsură din acordul cu FMI care prevede renunţarea la subvenţiile pentru căldură.
Cât va ajunge întreţinerea? Conform datelor furnizate de Atomei, braşovenii ar putea plăti între 340 şi 450 de lei dacă stau în garsonieră, între 520 şi 600 de lei în cazul unui apartament cu două camere şi până la 700 de lei în cazul apartamentelor cu trei camere. Actualmente, aproape 19.000 de apartamente din Braşov sunt racordate la reţeaua centrală de termoficare.
Cât costă de fapt căldura? În medie, centralele de cartier şi CET-ul produc gigacaloria la un preţ de aproximativ 420 de lei. Autoritatea Naţională pentru Reglementare în domeniul Energiei a aprobat un preţ de distribuţie de doar 385 de lei pe gigacalorie. Cetăţenii nu plătesc nici măcar acest preţ, căldura fiind facturată populaţiei la un preţ de 191,73 lei pe gigacalorie, restul reprezentând subvenţie.
Promisiuni, promisiuni. În primăvarea anului trecut, primăria a anunţat un nou proiect de reabilitare a sistemului centralizat de încălzire, ce prevedea construcţia de centrale noi, pe bază de biomasă şi modernizarea celor deja existente. La acea vreme, primarul George Scripcaru anunţase că preţul de producţie al gigacaloriei urma să se reducă la doar 150 de lei, nemaifiind nevoie de subvenţie de la stat. Între timp nu s-a mai auzit nimic de acest proiect.
Ajutoarele de încălzire rămân. Acordul cu FMI nu prevede însă şi renunţarea la ajutoarele de încălzire pentru persoanele cu venituri mici. Deocamdată nu s-a stabilit în ce cuantum se vor acorda.

Comentarii

Ultimă oră