Sari la conținut

45 de donatori braşoveni în baza de date pentru celule stem

45-de-donatori-brasoveni-in-baza-de-date-pentru-celule-stem

Braşovenii au luat în serios campania Centrului de Transfuzii Sanguine, care realizează o bază de date pentru celule stem. În doar două săptămâni, 45 de donatori s-au înscris în sistemul naţional, cu ajutorul cărora pot fi salvate vieţile unor copii sau tineri. La nivel european există o astfel de bază de date, de mai multa vreme, astfel că, şi din acest punct de vedere, România trebuia să evolueze.

În ţară funcţionează 14 centre, unde s-au înscris în reţea aproape trei mii de posibili donatori de celule stem. Cei mai mulţi braşoveni, până în 45 de ani, care s-au hotărât să intre în baza de date sunt obişnuiţi ai Centrului de Transfuzii Sanguine. Medicii de aici spun însă că sunt şi persoane care ajung la cabinet, doar pentru a deveni donatori de celule stem. „Oamenii doresc să se înscrie în registru. Cu cât sunt mai mulţi donatori în acest registru al donatorilor de celule stem cu atât este mai benefic pentru primitor. Primitorul care este un copil sau un tânăr care are o leucemie, care nu poate fi vindecată decât printr-un transplant medular”, a declarat dr. Laurenţia Florea, directorul Centrului de Transfuzii Sanguine Braşov. Medicii ne-au spus că aceste tipuri de celule umane au o capacitate extraordinară de a se transforma într-o mare varietate de celule diferenţiate, cu potenţial de a reînnoi şi reface ţesuturi afectate sau distruse. Sunt peste 70 de boli ce pot fi tratate cu ajutorul celulelor stem. Multe vieţi pot fi salvate! „Primul pas este înscrierea în acest registru, al doilea pas este verificarea din punct de vedere al compatibilitatilor, sunt aşa numitele antigene de compatibilitate HLA, care sunt verificate în centrele medicale universitare Târgu Mureş, Bucureşti, Timişoara”, a mai spune Laurenţia Florea. Persoana care şi-a lăsat datele de identificare în baza de date poate fi chemată peste un an sau peste cinci, să doneze sânge periferic în care se găsesc celulele stem, pentru salvarea unei vieţi. Studiile medicale arată că, în viitorul apropiat această procedura va putea fi folosită în afecţiunile Sistemului Nervos Central, cum ar fi Parkinson, Alzheimer, scleroză multiplă, dar şi în tratarea unor boli autoimmune sau diabet.

Pasii donarii.


In randul oamenilor care ar vrea sa doneze exista inca teama ca li se va extrage maduva osoasa, insa medicii spun ca in ultimii ani s-a renuntat la aceasta procedura.
Ca sa se inscrie in Registru, donatorii trebuie sa faca o simpla analiza de sange. Proba va fi analizata din toate punctele de vedere, iar rezultatul (daca potentialul donator este apt pentru a dona) va fi aflat in doua-trei zile. Daca este sanatos si deci apt sa devina donator este inscris intr-o baza de date, adica in Registrul Donatorilor Onorifici.
Numai in cazul in care donatorul este compatibil 100% cu bolnavul, acesta va fi solicitat sa doneze celule stem.Daca este compatibil cu un bolnav, donatorul va fi supus unui tratament pentru ca celulele stem din maduva osoasa sa migreze catre sangele periferic.
Pe vena se monteaza un cateter care este conectat la un aparat care seamana cu cel dializa. Procedura nu dureaza mai mult de doua ore si este fara riscuri pentru donatori. Celulele stem hematopoetice extrase din organism se refac in cateva zile.

Comentarii

Ultimă oră