Sari la conținut
40-dintre-romani-cred-ca-au-dusmani

Românii consideră că vecinii le sunt cei mai mari duşmani, iar experţii pun acest fapt pe seama interacţiunilor dese, prilej în care sunt observate lucruri supărătoare sau aspecte care stârnesc invidia.

Potrivit unei cercetări a Institutului Român pentru Evaluare şi Strategie, realizată în 2016, 4 din 10 români sunt convinşi că au duşmani, iar cei mai aprigi sunt vecinii, aceştia fiind arătaţi cu degetul de 35% dintre cele 950 de persoane care au participat la studiu.

Îi considerăm pe vecini cei mai mari duşmani din motive întemeiate sau avem impresia că ei se ghidează după zicala „să moară capra vecinului“?

Psihologii cred că o posibilă cauză ar fi aceea că proximitatea spaţială îi obligă pe oameni să interacţionezi frecvent şi, implicit, să observe lucruri care îi deranjează.

Vecinătatea îţi dă posibilitatea să cunoşti amănunte despre celălalt, ce cumpărături face vecinul tău, cine îl vizitează. De asemenea, te pot deranja deciziile legate de parcare, de ora de linişte, de felul cum te priveşte.

Este o proiecţie a dorinţelor nesatisfăcute pe care, parcă într-un fel ostentativ, vecinul le afişează, iar de aici până la declanşarea duşmăniei nu este cale lunga.

De asemenea, conflictele care aparent sunt stârnite de lucruri mici pot degenera în conflicte grave cu persistenţa sentimentului de ură.

Frecvent întâlnim vecini care nu îşi vorbesc, dar se urmăresc pe ascuns, monitorizându-şi reciproc viaţa.

Comentarii

Ultimă oră