Sari la conținut

37 de ani de la primul zbor al unui român în spațiu

37-de-ani-de-la-primul-zbor-al-unui-roman-in-spatiu

Azi se împlinesc 37 de ani de la primul zbor al unui cosmonaut român, Dumitru Prunariu, în spațiul cosmic, cu nava Soiuz–40.

Zborul a durat 7 zile, 20 de ore și 42 de minute, activitatea spațială desfășurându–se la bordul stației orbitale „Saliut 6".

Născut la Brașov, general-locotenentul în rezervă Dumitru Prunariu este singurul român care a călătorit în spaţiu.

Totul a început în 1981, în memorabila zi de 14 mai. Avea să petreacă departe de Pământ aproape 8 zile, adică 7 zile, 20 de ore, 41 de minute și 52 de secunde. Parcursul circumterestru al celor doi a însumat 5.260.00 de kilometri.

Misiunea se numea Soiuz 40 și se desfășura în cadrul programului spațial ”Intercosmos”. Partener de nădejde avea să-i fie în acele zile cosmonautul sovietic colonel Leonid Popov – comandant de echipaj.

Dumitru Prunariu devenea atunci al 103 lea cosmonaut al lumii. Alte câteva sute i-au urmat pînă acum, însă nici un alt român.

Povestea lui Dumitru Prunariu începe la Brașov, pe 27 septembrie 1952.

Pasiunea lui s-a conturat în anii copilăriei, la Casa Pionierilor din Brașov. Dădea formă unor modele de planoare și de avioane și visa ca într-o bună zi să construiască aparate de zbor adevărate.

S-a dovedit a fi primul pas spre Facultatea de Inginerie Aerospațială, din cadrul Universității Tehnice București, specializarea inginerie aeronautică, dobândită în 1976.

După absolvire se întoarce pe meleaguri natale, la IAR Ghimbav, jud.Brașov.

Un an mai târziu, în mai 1977, începea selecția pentru programul de zboruri cosmice ”Intercosmos” iar pentru Dumitru Prunariu începea drumul spre împlinirea unui vis.

A urmat stagii de pregătire teoretică și fizică temeinice. Ofițerul care-i pregătea din punct de vedere fizic primise ordin ca în două luni să scoată din inginerii candidați cosmonauți sportivi de performanță.

În cele din urmă, doi români, amândoi Dumitru: Prunariu și Dediu, au ajuns la Moscova în martie 1978, pentru următorii 3 ani, la Centrul de Pregătire al Cosmonauților ”Iuri Gagarin” din așa numitul Orășel Stelar, în apropierea capitalei ruse.

Pe 12 mai 1981, Dumitru Prunariu a primit confirmarea oficială că a fost nominalizat în cadrul zborului spațial româno-sovietic, alături de cosmonautul sovietic colonel Leonid Popov, cel care tocmai realizase recordul de durată în spațiul extraterestru de 185 de zile.

Prunariu a fost singurul cosmonaut care a obținut la examenele și testările finale calificative maxime.

Cei doi au realizat în Cosmos 22 de experimente științifice. Complexul cosmic cu echipajele la bord trecea de la noapte la zi și invers de 16 ori în 24 de ore, a înconjurat Pământul de 125 de ori cu viteza de 28.500 km/oră.

Revenirea din spațiul cosmic a celor doi cosmonauți s-a produs în data de 22 mai 1981.

Bunul său prieten, jurnalistul Alexandru Mironov, l-a descris pe Prunariu ca fiind „singurul român extraterestru timp de şapte zile”.

Comentarii

Ultimă oră