Sari la conținut

3 opere într-un spectacol aniversar, la Opera Braşov

3-opere-intrun-spectacol-aniversar-la-opera-brasov

Opera Braşov prezintă sâmbătă, 24 martie, de la ora 18.30, în Sala Operei, spectacolul „Il Trittico” de Puccini, în cadrul Festivalului Gloria Domini 2018, organizat de Agenţia Metropolitană Braşov.

La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare (de la Opera Naţională Bucureşti), iar scenografia şi costumele sunt create de Rodica Garştea. Îşi dă concursul Orchestra Operei Braşov.

„Il Trittico” de Giacomo Puccini este compus din trei opere într-un singur act: „Il Tabarro”, „Suor Angelica” şi „Gianni Schicchi”. Premiera mondială a avut loc în 1918, la Metropolitan Opera din New York.

„Il Tabarro” - Libretul acestei opere a fost scris de Giuseppe Adami, după piesa „La Houppelande”, de Didier Gold. Acţiunea se desfăşoară la Paris, pe un şlep de pe Sena, la începutul secolului XX. O realizare importantă a verismului italian, „Il Tabarro” este o dramă despre viaţa muncitorilor de pe cheiurile pariziene. Opera revelează personalităţi puternice ale personajelor, subliniate de muzica sugestivă compusă de Puccini. La Opera Braşov, „Il Tabarro” a fost montată de Alexandru Nagy, unul dintre cei mai tineri regizori de operă din România.

„Suor Angelica” - Opera are la bază libretul lui Giovacchino Forzano. Acţiunea se petrece pe la sfârşitul anului 1600, într-o mănăstire de lângă Siena, unde viaţa se desfăşoară în obişnuinţa şi rigorile sale. Angelica fusese trimisă la mănăstire pentru a pune capăt scandalului iscat odată cu naşterea nelegitimă a copilului ei, păcat condamnat de societate şi neiertat de familie. De şapte ani este printre maici, fără nicio ştire despre copil şi nici despre rude. Primeşte vizita mătuşii ei, care îi spune că fetiţa ei a murit. Suor Angelica recurge la sacrificiul suprem, având în faţa ochilor imaginea copilului chemând-o la el.

„Gianni Schicchi” - A treia parte a „Tripticului” este „Gianni Schicchi”, singura operă comică scrisă de G. Puccini. Este inspirată din „Infernul” lui Dante Alighieri, pe un libret al aceluiaşi Giovacchino Forzano. Acţiunea se petrece în Florenţa, în casa bătrânului negustor Buoso, care moare chiar în prezenţa rudelor sale, a căror vizită este motivată de aşteptata moştenire, deloc neglijabilă. Însă Buoso lasă averea lui toată unor călugări dintr-o mănăstire, printr-un testament deocamdată de negăsit. Rinuccio, nepotul favorit al lui Buoso, îl găseşte şi... cum este îndrăgostit de Lauretta, fiica lui Gianni Schicchi, va negocia predarea testamentului pentru propria sa fericire...

Iniţial, fiecare dintre cele trei opere din „Il Trittico” a fost montată în cadrul Studioului Experimental de Operă, o iniţiativă a Operei Braşov care oferă posibilitatea tinerilor artişti, solişti şi regizori, de a debuta pe o scenă profesionistă şi de a lucra cu specialişti din domeniu.

Preţul biletelor este de 20 şi 30 de lei.

Comentarii

Ultimă oră